FIFA komt met nieuw supertornooi voor clubs, maar België zal er geen rol in spelen

Naast het WK en het EK is er een derde groot voetbaltornooi in de maak: een WK voor clubs dat 3 weken gaat duren. Aan dat vernieuwde WK voor clubteams zullen vanaf 2021 om de vier jaar 24 ploegen deelnemen.

Het toernooi, de Super Club World Cup, zal in de zomer worden gehouden en duurt drie weken. In de huidige opzet, dat ieder jaar in december wordt afgewerkt, strijden de zes continentale kampioenen en de kampioen van het gastland tegen elkaar om de wereldtitel voor clubs. Maar FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei vorig jaar al dat hij het WK voor clubteams meer aanzien wilde geven.

In de nieuwe formule mogen 24 clubs meedoen, waarvan twaalf uit Europa, vijf uit Zuid-Amerika, twee uit Afrika, twee uit Noord-Amerika, twee uit Azië, een club uit Oceanië en een club uit het gastland.

Geen rol voor onze clubs weggelegd

In Europa kwalificeren de winnaars van de Champions League van de laatste vier jaar, plus de finalisten en de vier clubs met het hoogste UEFA-coëfficiënt zich voor het WK voor clubteams. Of: de kans dat je Belgische ploegen op dat WK gaat zien in de toekomst is heel klein.

Momenteel zou het deelnemersplaatje, rekening houdend met die criteria, er zo uitzien voor Europa:

Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Bayern Munich, PSG, Sevilla, Manchester City, Borussia Dortmund, Benfica, Arsenal en Porto.

Daar zouden dan voor Zuid-Amerika nog Atletico Nacional, River Plate, San Lorenzo, Atletico Mineiro en Boca Juniors bijkomen.

Al ooit van gehoord?

Maar, en nu wordt het een beetje heikel, terwijl voor al die ploegen wel iets valt te zeggen, is dat minder evident als we kijken naar de rest van het deelnemersveld. Zo krijgen we er voor Afrika Wydad Casablanca en Mamelodi Sundowns (Zuid-Afrika) bij. Voor Azië worden dat Urawa Red Diamonds (Japan) en Jeobunk Hyundai Motors (Zuid-Korea). En Noord-Amerika en Oceanië leveren Pachuca (Mexico), America (Mexico) en Auckland City (Nieuw-Zeeland).

De FIFA wil bij de vernieuwde variant gaan voor acht groepen van ieder drie teams, waarvan alleen de groepswinnaars zich plaatsen voor de kwartfinales.

Het nieuwe toernooi wordt volgens het plan één keer in de vier jaar gehouden en komt in plaats van de Confederations Cup, dat sinds 1992 een jaar voor het WK voor landenteams wordt georganiseerd.

Lees meer