Slechts 0,07 procent van de federale ambtenaren krijgt slechte evaluatie ... volgens eigen evaluatiesysteem

Onze ambtenaren hebben een geweldig rapport gekregen. Amper 0,07 procent van alle federale ambtenaren haalt de norm niet. Maar hoe geloofwaardig zijn deze cijfers? Als de ambtenaren ze zélf onderzocht hebben. 

Alle ambtenaren in ons land zijn geëvalueerd en de resultaten zijn fenomenaal. Slechts 39 van de 53.440 federale ambtenaren krijgt een onvoldoende. Goed voor een totaal van 99,93 procent dat de norm wél haalt. Zijn onze ambtenaren werkelijk zo geweldig of is er iets anders aan de hand?

"Weinig geloofwaardig"

Kamerlid Brecht Vermeulen van de N-VA zegt dat we de cijfers niet al te serieus moeten nemen. Vermeulen vroeg de cijfers zelf op en merkte daarbij op dat het huidige evaluatiesysteem niet werkt. "Gewoon zeggen dat alles goed is en de mensen laten voortbroebelen is iets van vijftig jaar geleden”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. "Het is de bedoeling om te kunnen bijsturen waar nodig of om burn-outs op te sporen." Hij stelt dat het systeem nu vooral wordt gebruikt als een sanctiesysteem en dus z'n eigenlijke doel mist.

Geen nieuw probleem

De problemen met het evaluatiesysteem zijn niet nieuw. Al sinds het ontstaan van het evaluatiesysteem in 2013 wordt het niet correct gebruikt. Het systeem moest ertoe dienen om ambitieuze jongeren sneller te laten opklimmen, maar door de eigen interpretatie van de verschillende diensten leiden de cijfers meestal nergens naar. Ook minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) ziet dit.

"Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is”, laat zijn woordvoerster weten aan Het Nieuwsblad. "Maar wij kunnen enkel de lijnen uitzetten, het is aan de leidinggevenden van de overheidsdiensten om de evaluaties zelf te regelen."

Volgens Marc Saenen van de ACV, die bevoegd is voor de Federale Overheidsdiensten, is er een logische verklaring voor het falen van het systeem. "De directe overste moet dat doen en die weet ook dat een negatieve evaluatie betekent dat je niet in een hogere loonschaal kan terechtkomen. Dus laten de meesten het maar blauwblauw."

Vandeput zal nu samenzitten met premier Charles Michel (MR) en de bevoegde vakbonden om het evaluatiesysteem aan te passen.

Lees meer