Rare wending: vermoorde halfbroer Kim Jong-un had tegengif zenuwgas VX op zak

Opvallende wending in het proces over de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un: die had op het moment dat hij werd vergiftigd met het zenuwgas VX flesjes met het tegengif in zijn schoudertas zitten. 

Dat kwam aan het licht tijdens de rechtszaak in Maleisië tegen Siti Aisyah en Doan Thi Huong, de twee vrouwen die verdacht worden van de moord.

Ze zouden hem hebben op 13 februari vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur, in samenwerking met vier Noord-Koreaanse verdachten. De vrouwen smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht.

De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij geven al langer aan te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show. De twee vrouwen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Executiebevel

Algemeen wordt aangenomen dat het Noord-Koreaanse regime achter de moord zit. Kim Jong-nam leefde in ballingschap in China, omdat hij kritiek had op de manier waarop zijn familie Noord-Korea bestuurt. Volgens parlementariërs uit Zuid-Korea had Kim Jong-un een staand bevel uitstaan om zijn halfbroer te executeren.

De vier Noord-Koreaanse verdachten verscholen zich na de moordaanslag in de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur.

Noord-Korea gijzelde negen Maleisiërs in Pyongyang en dwong de Maleisische regering op die manier op de Noord-Koreanen te laten gaan en het lichaam van Kim Jong-nam vrij te geven. Noord-Korea ontkent elke betrokkenheid bij zijn dood.

Lees meer