Het jihadistische plan om vrouwen te gebruiken om de volgende incarnatie van IS te lanceren

In de afgelopen maanden zijn honderden vrouwen die hun heil zochten in het kalifaat van Islamitische Staat teruggekeerd naar hun geboorteland. Uit interviews en uit rapporten van inlichtingendiensten blijkt dat een verontrustend aantal van de vrouwen die terugkeren weigeren om die los te laten. En bovendien hebben de leiders van wat nog over is van IS de afgelopen weken expliciete orders hebben gegeven aan vrouwen die zijn teruggekeerd om zich voor te bereiden op "nieuwe missies".

Slechts enkele van de vrouwen die ondertussen zijn teruggekeerd uit Syrië en Irak hebben echt gevochten voor het kalifaat. Maar ze zijn dus wel geïndoctrineerd geraakt door de ideologie ervan, en, zo blijkt, ze lijken minder bereid om die in vraag te stellen dan veel van de mannen die het kalifaat achter zich hebben gelaten.

Daar komt dit nieuws nog bij: inlichtingendiensten hebben ontdekt dat de leiders van wat nog over is van Islamitische Staat de afgelopen weken expliciete orders hebben gegeven aan vrouwen die zijn teruggekeerd om zich voor te bereiden op "nieuwe missies". Van het uitvoeren van zelfmoordaanslagen tot het trainen van hun nakomelingen om toekomstige terroristen te worden.

Sociale diensten en andere instanties die de teruggekeerde vrouwen opvolgen, stellen bijvoorbeeld vast dat ze bijna allemaal een nikab blijven dragen. Je zou denken dat ze die samen met het juk van IS zouden afgooien, maar nee.

De "juiste manier"

Uit de gesprekken met die teruggekeerde vrouwen, ten minste degenen met kinderen, blijkt dat ze van plan zijn die op "de juiste manier" op te voeden. De "juiste manier" blijkt de manier te zijn die Islamitische Staat hanteert.

Eén van de zaken die - in de laatste dagen van het kalifaat - door IS de vrouwen op het hart is gedrukt, was deze: "Het was - en is nog steeds - je plicht om kinderen te krijgen en ze op de juiste manier groot te brengen, zo zal het kalifaat voortleven, zelfs als ze zouden proberen het te vernietigen, zolang we het idee van de Islamitische Staat verspreiden, zal het voortleven. Breng sterke zonen en dochters groot en vertel hen over het leven in het kalifaat. Zelfs als we het nu niet kunnen houden, zullen onze kinderen het op een dag terugkrijgen."

Maar voor veel van de terugkerende vrouwen, blijken de verplichtingen nog wat verder te gaan dan het opvoeden van toekomstige terroristen. Uit afgeluisterde telefoongesprekken en onderschept internetverkeer blijkt dat de afgelopen maanden een groeiend aantal vrouwen instructies van IS hebben gekregen om "militaire operaties" uit te voeren, zowel binnen het kalifaat als in hun thuisland.

Sinds de oprichting van het kalifaat hebben leiders van de Islamitische Staat traditioneel vrouwen afgeraden om te dienen als strijders of zelfmoordterroristen. Maar naarmate de verliezen toenamen, kreeg de groep vrouwelijke volgelingen een breder mandaat om te doden in de naam van de profeet.

Zo lieten IS-commandanten tientallen vrouwelijke zelfmoordterroristen zichzelf opofferen om oprukkende regeringstroepen tegen te houden in een laatste poging Mosul, de Iraakse hoofdstad van de Islamitische Staat, te verdedigen.

En niet alleen daar. Een cel van vijf Franse vrouwen deden bijvoorbeeld een poging om een ​​terroristische bomaanslag in het centrum van Parijs uit te voeren.

Nusaybah bit Ka'ab

Een essay vorige maand in het officiële propaganda-boekje van de Islamitische Staat, al-Naba, probeerde meer vrouwen aan te sporen om de strijd aan te binden. IS heeft er zelfs een soort patroonheilige voor gecreëerd, door een beroemde vrouwelijke krijger uit de vroege geschiedenis van de islam op te duikelen: Nusaybah bit Ka'ab, die in de 7e eeuw met het zwaard de profeet Mohammed zou hebben geholpen toen hij omringd werd door vijanden.

"Hoewel Islamitische Staat nooit aanvallen door vrouwen heeft veroordeeld, lijkt de groep hen nu openlijk aan te moedigen", zegt terreurexperte Rita Katz. Ze stelt dat het gevaarlijk is om de impact van de nieuwe richtlijn te onderschatten. Want we moeten dat volgens haar zo interpreteren: "De nieuwe oproep van ISIS stelt zelfs echtgenoten en vaders in staat hun vrouwen en dochters te dwingen om aanvallen uit te voeren. En het is heel moeilijk voor hen om te weigeren in dat geval."

Katz voorspelt dan ookeen toename van door vrouwen gepleegde en door ISIS geïnspireerde of gecoördineerde aanvallen in het Westen en elders.

Moeders gevaarlijker?

De grootste zorg momenteel onder Europese veiligheidsexperts is dat sommige terugkeerders hun radicale opvattingen zullen behouden, zelfs na een lang verblijf in de gevangenis. Die vrees wordt versterkt door jarenlang onderzoek dat de moeilijkheid aantoont van het omkeren van de effecten van extremistische indoctrinatie, zegt Thomas Renard, een Belgische terreurkundige en senior fellow aan het Egmont-Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen, een denktank in Brussel. Die studies bevestigen ook dat moeders verhoudingsgewijs een grotere invloed hebben als het gaat om het overbrengen van radicale opvattingen bij kinderen.

"Omdat de terugkeerders voornamelijk jonge vrouwen zijn, zullen ze de komende jaren voor nakomelingen zorgen, en er is dus ook een reële mogelijkheid dat deze vrouwen hun kinderen opvoeden om een ​​zeer radicale versie van de islam te omarmen", volgens Renard.

Hij gelooft dat zelfs met het opleggen van strengere wetten en verplichte gevangenisstraffen, terugkeerders nog jarenlang onder de invloed van Islamitische Staat zullen blijven. "We kunnen gerust zeggen dat een meerderheid die straks uit de gevangenis zal komen, niet gederadicaliseerd zal zijn", zegt hij.

Lees meer