Schrijfster haalt haar eigen bestseller over Sinterklaas uit de rekken na beschuldigingen van racisme

Eén van de bestverkopende boeken over Sinterklaas verdwijnt uit de handel. De schrijfster van het boek heeft beslist dat haar boek 'Sinterklaas' niet meer herdrukt zal worde. De schrijfster is het beu om versleten te worden voor racist.

De discussie rond Zwarte Piet blijft maar duren bij onze noorderburen. Nadat er ondertussen roetveegpieten en regenboogpieten in het leven werden geroepen, blijven mensen protesteren tegen de volkstraditie.

Door de blijvende discussie, verdwijnt er nu een bestseller uit de boekenrekken. Het kinderboek 'Sinterklaas' is al jaren een bestseller in de Lage Landen, maar omdat de schrijfster en tekenares van het boek, Charlotte Dematons, ook Zwarte Pieten tekende in haar boek, wordt ze alsmaar meer uitgescholden voor racist.

Uitverkocht

Daarom heeft ze zelf beslist om haar boek niet langer te laten herdrukken en dus uit de verkoop te halen. Haar uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek zegt dat de uitgeverij respect heeft voor haar beslissing, maar zelf het boek nooit uit de handel zou nemen, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Het boek 'Sinterklaas' kreeg een Gouden Penseel in 2008. Die prijs wordt uitgereikt aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar in Nederland. Er werden in totaal tussen de 100.000 en 150.000 exemplaren van verkocht. Wie graag nog een exemplaar wou bestellen is eraan voor de moeite: het boek is ondertussen al helemaal uitverkocht, ook op Belgische online boekenshops.

Pietvriendelijk

Een andere, 'Pietvriendelijke' optie is het boek van Pimm van Hest. Die koos er voor om een boek met Bontgekleurde Pietjes op de markt te brengen.

Lees meer