Weet welke kerstboom je in huis haalt: de voor- en nadelen!

De gezelligste periode van het jaar is er eindelijk. Het is december dus tijd om een kerstboom in huis te halen. Vooraleer je een boom uitkiest, moet je wel rekening houden met bepaalde zaken. Dit zijn de voor- en nadelen van echte dennenbomen. 

Het is niet eenvoudig om een boom uit te kiezen, maar Franstalige krant La Dernière Heure heeft het ons toch een beetje makkelijker gemaakt. Volgens de krant heeft elke boom zijn voor- en nadelen. Misschien kan je nu sneller kiezen wat voor een boompje bij jouw thuis past.

De Nordmann-spar

De Nordmann wordt meestal geteeld in Denemarken en in België. De boom kan tot 60 meter hoog en 2 meter stambreedte hebben, maar wij houden het wel bij een 'kleine' 2 meter. Ongeveer 60 tot 70 procent van de kerstbomen die bij ons thuis terechtkomen, is een Nordmann. Meeste mensen zijn echt fan van de spar omdat die amper naalden verliest. Daarnaast is de boom ook heel dicht gegroeid en hebben de naalden een mooie groene kleur.

De versheid van deze bomen kan je ook snel testen door de spar even op te tillen. Hoe zwaarder de boom, hoe meer vocht dus hoe verser.

Een gemiddelde boom van Nordmann kost zo'n 50 euro, maar voor een boom van 2 meter hoog kan de prijs schommelen tussen 20 euro en 200 euro.

De fraserspar

De Oost-Amerikaanse boom is heel moeilijk te vinden, maar toch populair bij kerstboomliefhebbers. De fraserspar verliest niet makkelijk zijn naalden en ruikt lekker fris. De prijs van deze spar ligt ook niet zo hoog.

Het nadeel is wel dat de boom minder dicht gegroeid is. Maar uiteindelijk kan je dat wel opvullen met slingers en lichtjes toch?

De fijnspar

De fijnspar vind je in heel wat Europese landen terug, zelfs in België. Maar toch halen we deze boom niet zo vaak in huis. Slechts 20 procent van de kerstmisvierende Belgen hebben zo'n fijnspar staan.

De boom ruikt lekker fris en heeft een mooie kleur. Daarnaast kost de boom maar 30 euro, maar dat is met een reden. De fijnspar verliest snel zijn naalden en droogt snel uit.

Misschien dan toch een kunstmatige?

Lees meer