Hoera, sms bestaat 25 jaar!

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

De eerste sms werd afgelopen zondag precies 25 jaar geleden verzonden. Om je een idee te geven, dat maakt sms dus ouder dan Justin Bieber, Zara Larsson en Shawn Mendes. Zou sms een persoon zijn, dan zou het een door schulden beladen millennial zijn, die nog bij zijn ouders woont en zijn geld uitgeeft aan technische gadgets zoals GoPro’s en iPhones.

Ingenieur Neil Papworth stuurde de eerste sms op 3 december 1992, toen hij 'Merry Christmas' via de computer naar de mobiele telefoon van Vodafone topman Richard Jarvis stuurde. Het was een bescheiden start, maar uiteindelijk veranderde dit moment de volledige communicatietechnologie en zelfs de sociale normen.

Het duurde nog wel een paar jaar voordat sms wereldwijd doorbrak. Vooral omdat dekking van netwerken verre van alomtegenwoordig was en sms berichten niet konden worden verzonden naar andere operators. Pas vanaf het begin van 2000 kende sms een doorbraak en de populariteit explodeerde in 2002 met meer dan 250 miljard berichten wereldwijd per jaar.

Sms heeft ook gezorgd voor een nieuwe, bondigere sms-taal of chattaal. Woorden als LOL en BRB waren wereldwijd al snel ingeburgerd en ook het Nederlandse idd, nix en w8 ff werden gebruikt om zoveel mogelijk inhoud in 160 tekens te laten passen.

Sms is ondertussen niet meer weg te denken uit ons leven. Hoewel er steeds meer mobiele messaging apps worden ontwikkeld, zoals WhatsApp, Facebook Messenger of het nieuwe RCS Business Messaging van Google, blijft het aantal dagelijks verstuurde berichten stijgen.

De gemiddelde Belg sms’t zelf misschien minder vaak, maar zakelijke sms kent zijn hoogtepunt. Banken versturen eenmalige wachtwoorden via sms, luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van sms om reizigers te informeren over vertragingen en postbedrijven gebruiken sms voor updates over de bezorging van pakketjes.

De betrouwbaarheid en het onmiddellijke bereik beloven nog steeds een lang leven voor sms. Onderstaande infographic geeft een overzicht van de hoogtepunten van mobiele telefonie. Want weet jij bijvoorbeeld nog wanneer we voor het eerst mobiele telefoons met kleurenscherm hadden?

© https://www.cm.com

Sms, gefeliciteerd met je 25e verjaardag en nog vele jaren!

Bron: cm.com