Is dit welkomstbord aan de nieuwe Belgische ambassade in Congo racistisch?

België opende onlangs een nieuwe ambassade in Kinshasa, de hoofdstad van Congo, en dat verliep niet echt volgens plan. De Congolese regering bleef namelijk helemaal afwezig. Maar dat was niet de enige smet op de opening. Op het welkomstbord aan de splinternieuwe ambassade staat een wel heel stereotiep beeld. Op z'n minst toch wel pijnlijk te noemen ...

Op de affiche staan drie mensen, waaronder een zakenman en een zwarte vrouw. De zakenman is blank. Je zou je al kunnen afvragen waarom een zakenman juist blank moet zijn. Maar dat is niet de enige bedenkelijke keuze.

Opvallend

Het is vooral hoe de zwarte vrouw wordt afgebeeld dat veel vragen oproept. Ze kreeg een nogal opvallend ronde derrière aangemeten, zeker als je die vergelijkt met haar bovenlijf. Om nog maar te zwijgen van de andere twee personages, die vergeleken met de zwarte vrouw wel heel mager zijn.

Dat was ook Twittergebruiker CHAPMAN niet ontgaan. "Op zijn minst een zeer speciale/stereotype voorstelling van een zwarte vrouw en de blanken zakenman ... #wauw", schreef hij bij een foto van het welkomstbord in Congo. Wat denken jullie? Is dit racistisch?

Zo ziet het bord aan de nieuwe ambassade eruit:

Een close-up van de drie personages op het bord:

© Twitter @GentseMarteko

Lees meer