Er is dit seizoen geschiedenis geschreven in 'De Slimste Mens' en dit is waarom

Vanavond is het tijd voor de laatste 'gewone' aflevering van 'De Slimste Mens ter Wereld', maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat dit seizoen legendarisch was. Want in elke reguliere aflevering zat dit seizoen minstens één vrouwelijke deelnemer. En de kans is ook groot dat een vrouw met de overwinning aan de haal gaat. 

Dit seizoen was er bij het VIER-programma De Slimste Mens ter Wereld geen enkele aflevering zonder een vrouwelijke deelnemer. En dat was de eerste keer sinds de start van het programma in 2003. In 14 van de 32 afleveringen, bijna de helft dus, dit seizoen deden er zelfs twee vrouwen mee en er was zelfs een aflevering met enkel vrouwen. "Wij vinden het alvast niet erg", laat Nele De Kimpe van Woestijnvis weten aan Het Nieuwsblad.

Veel vrouwelijke deelnemers

Er namen ook nooit eerder zoveel vrouwen deel aan De Slimste Mens als dit jaar. "We stonden met vijftien vrouwen aan de start tegenover negentien mannen. Niet dat we naar een perfect evenwicht tussen de geslachten zoeken, we willen vooral een evenwicht tussen jong, oud, mensen uit de sport, politiek, muziek, enzovoort", laat Nele De Kimpe daarover weten. "Wij vinden het bij Woestijnvis niet erg dat de vrouwen het zo goed doen: er werken veel vrouwen op de redactie en er zijn al genoeg mannen op tv."

Doordat de vrouwelijke deelnemers het dus zo goed deden met Dalilla Hermans (9 deelnames, 5 keer gewonnen), Goedele Wachters (8 deelnames, 4 keer gewonnen), Barbara Sarafian (5 deelnames, 1 keer gewonnen) en Linde Merckpoel (4 deelnames, 3 keer gewonnen) bleven er dus veel vrouwen overeind waardoor er in élke aflevering een vrouw zat. In 14 afleveringen waren het er zelfs twee en in de aflevering van 24 oktober zaten zelfs enkel vrouwen. Toen namen Dalilla Hermans, Frances Lefebure en Goedele Wachters het tegen elkaar op.

Het grote aandeel vrouwen in de afleveringen veroorzaakte wel een hetze rond de al dan niet seksistische moppen die vooral door de jury verteld worden.

Vrouwelijke winnaar?

Naast het grote aantal vrouwen in de 'gewone' afleveringen zijn er ook veel vrouwen die mogen terugkeren in de finaleweken die vanaf maandag van start gaan. Vier van de acht finalisten zijn vrouwen. Linde Merckpoel, Barbara Sarafian, Goedele Wachters en Dalilla Hermans maken allemaal nog kans om de overwinning in de wacht te slepen. En ook Joke Emmers die gisteren voor de eerste keer deelnam, kan in principe nog blijven tijdens de volledige duur van de finaleweken. Verder is het ook al zeker dat een vrouw zal meespelen in de finale van De Slimste Mens ter Wereld. Dalilla Hermans keert door haar negen deelnames namelijk pas terug in de allerlaatste aflevering, de werkelijke finale.

Als een vrouw de titel van De Slimste Mens ter Wereld binnenhaalt, zal dat de derde vrouwelijke winnaar zijn in de in totaal vijftien seizoenen van het programma. Annelies Rutten en Linda De Win slaagden er respectievelijk in 2007 en 2010 in om zich te kronen tot De Slimste Mens Ter Wereld. Krijgen we binnen twee weken opnieuw een vrouwelijke winnaar?

Lees meer