Kan jij nooit slapen op een vliegtuig? Probeer deze tips eens!

Binnenkort ga je misschien op reis en staat er een vlucht van 6 uur op je te wachten. In de lucht kunnen we toch niet veel doen, dus proberen we eventjes te slapen. Maar dat is jammer genoeg makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is wat je kan doen om makkelijk in slaap te vallen op een vliegtuig. 

Geen zoetigheden en cafeïne

Vooraleer je op je vliegtuig stapt, moet je ervoor zorgen dat je niet veel snoept of koffie drinkt want suikers en cafeïne houden je alleen maar wakker. Eet voor je vlucht eerder iets waarvan je sneller in slaap valt. In bepaalde voeding zitten nu eenmaal stoffen die je sneller in slaap doen vallen. Denk bijvoorbeeld aan kersen, bananen, amandelen en kruidenthee.

Probeer voor je vlucht ook goed te eten zodat je niet wakker wordt door de honger. Maar let wel op dat je ook niet te veel eet. Vettig en veel eten geeft je een opgeblazen gevoel waardoor je minder goed kan slapen. Dus eet goed, maar met mate!

Vooraan zitten

Als je goed wil slapen, zou je vooraan in een vliegtuig plaats moeten nemen. Door een plekje van voor te nemen, heb je meer kans op een rustige vlucht. Turbulentie heeft effect op heel het vliegtuig, maar vooraan voel je dat minder omdat het evenwicht in het midden en achteraan wordt geregeld.

Van voor is er ook minder lawaai dan vanachter. Dat heeft vooral te maken met de motoruitlaat die zich achteraan bevindt. Daarnaast heb je ook nog veel meer passage naar de toiletten.

Aan het raam

Als je je eigen stoeltje mag kiezen, ga je best niet voor het middelste. Als je plaatst neemt op de stoel aan de gangpad, is de kans heel groot dat je regelmatig wordt gestoord door je buren. Zij moeten iets nemen uit hun tas, naar toilet gaan, een koffie bestellen, ... Je kan best aan het raam zitten om ongestoord te kunnen slapen. Daarnaast is het ook heel handig om te leunen tegen het raam.

Beenruimte

In een vliegtuig heb je meestal niet veel beenruimte. Hierdoor lig je in een lastige positie en geraak je niet makkelijk in slaap. Daarom moet je een zitje uitkiezen met veel beenruimte. Zo'n zitje vind je meestal op de eerste rij, waar geen stoelen voor staan en je een muur voor je hebt.

Als je echt comfortabel wil zitten en zeker een dutje wil doen, kan je overwegen om een economy-seat te reserveren. Het kost misschien iets meer, maar je zal zeker beter kunnen slapen.

Benen niet kruisen

Door je benen te kruisen tijdens een lange vlucht circuleert je bloed slechter. Na een tijdje voelen je benen vermoeid en zelfs pijnlijk aan. Daarom kan je beter je benen recht voor je houden en lichtjes buigen. Je bloed zal normaal circuleren en je voelt geen pijn.

Temperatuur regelen

Temperatuur in een vliegtuig kan heel wat effect hebben op je rust. Meestal is het te koud in een vliegtuig waardoor je niet goed in slaap kan vallen. Daarom moet je zorgen voor een dekentje of een extra trui om je goed warm te houden. De airconditioning afzetten, kan ook deugd doen.

Comfort

Comfort zorgt ervoor dat je makkelijk in slaap valt. Daarom moet je zeker een hoofdkussen op het vliegtuig nemen. Zo lig je beter en zal je sneller in slaap vallen.

Niet alleen een kussen is belangrijk, maar ook je outfit. Ook tijdens het reizen moet je goed nadenken over je kleding. Zorg ervoor dat je iets comfortabel draagt waar je je goed in voelt. Een joggingbroek en een losse trui is ideaal tijdens een vlucht. Door zo'n outfit aan te trekken, zal je beter slapen dan in je favoriete jeans.

Geluid en licht

Door veel lawaai en geluid kan je ook slechter slapen in een vliegtuig. Daarom moet je misschien (na het opstijgen) je lievelingsmuziek opzetten en je afzonderen van geluiden.

Als je niet graag naar muziek luistert als je wil slapen, kan je ook altijd oordopjes in je oren steken.

Ben je wat gevoelig aan licht als je probeert te slapen? Dan heb je twee opties: ofwel draag je een slaapmasker, ofwel gooi je een dekentje over je hoofd.

Wij weten nu wat doen! Slaapwel hé!

Lees meer