Honderdduizenden op de vlucht nu voor vuurzee in Californië en ergste moet nog komen

De natuurbranden die momenteel woeden in Californië worden alleen maar erger: meer dan 200.000 mensen hebben hun woning moeten verlaten, en de droge woestijnwind die de vlammen voeden zullen volgens meteorologen nog flink aanwakkeren met mogelijk windstoten van 130 kilometer per uur.

De vlammenzee woedt sinds maandag en het is voor de tweede keer in twee maanden dat apocalyptische, windgestookte branden door Californië razen.

Vier dagen geleden begonnen de branden in de Californische natuurgebieden, maar de stedelijke gebieden worden nu ook bedreigd. Inwoners in de getroffen gebieden wordt gevraagd zich voor te bereiden op een plotse evacuatie.

Hoewel de brandweer zegt dat de blusacties hier en daar effect hebben, zijn er nog duizenden woningen in gevaar. Amper vijf procent van het vuur is volgens de autoriteiten onder controle.

Naast vuurhaarden in de buurt van Los Angeles, woedt er ook een grote natuurbrand bij San Diego, verder richting het zuiden.

Een deel van de belangrijkste snelwegen in de staat zijn gesloten. Vooralsnog zijn er geen meldingen van mensen die door het vuur om het leven zijn gekomen. Een automobilist kwam wel om bij een auto-ongeluk toen hij probeerde te vluchten.

Inmiddels zijn honderden woningen afgebrand. Uit voorzorg zijn bijna driehonderd scholen gesloten. In sommige regio's is de verwachting dat ze op zijn vroegst maandag pas de deuren weer kunnen openen, in de hoop dat dan het ergste gevaar is geweken.

De felle branden hebben Bel Air bereikt, de exclusieve en peperdure woonwijk in het westen van Los Angeles, waar veel beroemdheden een huis bezitten. Diverse grote villa's zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen. Huizen in Bel Air kosten al snel enkele miljoenen dollars.

De vuurzee bedreigde onder meer het wijngoed Moraga Estate, eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, en die zou zeker voor de helft vernield zijn.

Waarom?

Felle natuurbranden hebben in oktober ook al tot chaos geleid in Californië. Die vuurzee begon toen in de wijnstreek ten noorden van San Francisco. Er gingen toen gingen zeker tienduizend gebouwen in vlammen op. Verzekeraars hebben al bijna 3 miljard euro uitbetaald aan de slachtoffers van die inferno. (Lees: Vreselijke, apocalyptische beelden van ongeziene vuurstorm in Californië)

Normaal gezien neemt het risico op natuurbranden af in deze tijd van het jaar, maar het veranderende klimaat gooit roet in het eten. Na een epische droogte die bijna zes jaar aanhield, kreeg Californië eindelijk de regen en sneeuw die het de afgelopen winter nodig had, en dat liet toe dat de vegetatie zich herstelde.

Maar toen het weer droog werd (het heeft alweer zes maanden amper geregend) creëerde dat overvloedige hoeveelheden brandstof die nu de bosbranden voeden.

Daarnaast wakkerde een hogedruksysteem boven de Pacific de vlammen aan door buitengewoon hete en krachtige seizoenswinden naar Noord-Californië te rijden vanuit de droge hooglanden van Nevada.

Link met opwarming klimaat

Park Williams, klimaatexpert aan het Lamont-Doherty Earth Observatory van Columbia University zegt ze in Californië er best rekening mee houden dat de dit soort branden alleen maar erger gaan worden.

Volgens Williams is er een duidelijk verband tussen de stijging van de temperatuur op aarde sinds de 19de eeuw en de ernst van natuurbranden.

Ecologisch gezien zijn de branden een dubbele klap: ze vernietigen bomen die helpen het broeikaseffect te vertragen door tijdens het groeien warmteopnemend koolstofdioxide op te nemen. De branden geven ook koolstofdioxide af, en het roet doet sneeuw en ijs sneller smelten door een toegenomen albedo-effect.

Sinds 2015 is er in Californië een tipping point bereikt: de natuurbranden geven meer CO2 af dan dat het goed in de immense staat kan opnemen.

© getty

© getty

© getty

© getty

© getty

© getty

Lees meer