Hilarisch voorbeeld van waarom je niet zomaar mag afgaan op TripAdvisor: dit vuil kot is beste resto van Londen!

Ga jij weleens af op informatie op TripAdvisor? Meestal is de website betrouwbaar, maar toch moet je oppassen. Zo is een zeker Oobah Butler erin geslaagd om zijn restaurant, dat niet eens écht bestaat, te laten uitroepen tot het beste van Londen.

Oobah Butler, een jongeman uit het Britse Dulwich, schreef een tijdlang tegen betaling positieve reviews over restaurants op TripAdvisor. Een winstgevende business. Daarom besloot Butler nog een stap verder te gaan door zelf een onbestaand restaurant op de website te zetten. Dankzij TripAdvisor kon hij het laten uitgroeien tot één van de beste van Londen. Dat schrijft Vice. “In het huidige klimaat waarin onze maatschappij alles wil geloven wat er op internet te lezen staat, moet dat echt wel mogelijk zijn”, dacht hij. En of het hem gelukt is. Zo ging hij te werk.

Afgedankte schuur

Bulter leeft eigenlijk in een afgedankte schuur, helemaal geen stekje waar mensen chique willen dineren. Zijn verblijf heeft zelfs geen vast huisnummer, al is dat wel verplicht om klanten je restaurant te laten vinden. De oplossing: een restaurant openen, waar je op afspraak gaat eten. Dan is een straatnaam genoeg. Voor meer details moeten klanten bellen.

Hij noemde zijn restaurant ‘The Shed at Dulwich’, zwierde een geloofwaardige website online en vulde een aanvraagformulier in op TripAdvisor. Begin mei kreeg hij een bericht dat zijn restaurant geaccepteerd was op de website. Bulter begon op plaats 18.149 als slechtste restaurant van Londen.

Mysterieus en exclusief

Butler moest dus nog veel goede reviews bij elkaar sprokkelen. Daarvoor schakelde hij zijn vrienden in. Hij wist zo snel naar omhoog te klimmen. Natuurlijk had Butler geen klanten, tot iemand belde voor een boeking. Butler weigerde de klant omdat hij totaal onvoorbereid is: “Sorry, de eerstkomende zes weken zitten we vol.” Dagen nadien stroomden er nieuwe boekingen binnen. Ook zijn mailbox ontplofte en het restaurant was opgeklommen tot plaats 1.456.

Hoe kwam dat? Het feit dat je moet reserveren en dat het adres ontbrak, maakte het restaurant een stuk exclusiever. Daarom willen foodies absoluut een bezoekje brengen aan zijn zaak. De maanden daarna liepen er alleen maar meer boekingen binnen, hoewel Butler nog nooit een klant ontving. Eind augustus was het restaurant al opgeklommen tot plaats 156.

Beste restaurant van Londen

Maar toen begon het uit de hand te lopen. Reclamebedrijven stuurden pakjes op naar het onbestaande restaurant, op basis van de geschatte locatie op Google Maps. Er kwamen zelfs werknemers zich aanbieden. Nog gekker: een bericht van het gemeentebestuur om het restaurant een nieuwe plaats te bieden op een site van een projectontwikkelaar. Een Australisch productiebedrijfje wilde zelfs een video over het restaurant draaien om op vliegtuigen te vertonen.

Op 1 november was het zover: zijn restaurant is plots het beste van Londen volgens TripAdvisor. En dat terwijl ze bij TripAdvisor beweren dat ze restaurants grondig controleren “om zeker te zijn dat de inhoud op de website overeenkomt met de ervaringen van echte bezoekers”.

Offline gehaald

“Doorgaans zijn het enkel journalisten die valse restaurants opzetten, in een poging om ons te testen”, klinkt het bij TripAdvisor. “Maar aangezien vrijwel niemand baat heeft bij de oprichting van een vals restaurant, is het dan ook geen gangbaar probleem op onze website. De meeste fraudeurs zijn doorgaans enkel geïnteresseerd in de manipulatie van rankings.”

Om valse reviews te ontdekken, gebruikt TripAdvisor een slim algoritme om verdachte patronen te identificeren. “Ook de TripAdvisor-gemeenschap kan verdachte reviews aan ons melden”, klinkt het nog. Ondertussen werd ‘The Shed at Dulwich’ offline gehaald door TripAdvisor.

Lees meer