Videomaker filmt een stervende ijsbeer: "Wij waren aan het huilen"

Paul Nicklen is één van de vele fotografen en videomakers van National Geographic. Afgelopen zomer trok de fotograaf samen met enkele collega’s van een dierenbeschermingsorganisatie naar Baffin Island. Daar zag het team een uitgehongerde ijsbeer die afziet van de opwarming van de aarde. Dat leverde hartverscheurende beelden op. 

IJsberen leven in Arctische gebieden waardoor ze vaak als eersten geconfronteerd worden met de opwarming van de aarde. In de zomer is het niet ongewoon dat ijsberen maandenlang niet kunnen eten.

We weten allemaal dat de aarde opwarmt en dat mensen, dieren en planten hierdoor afzien. Maar als we beelden zien van de realiteit, krijgen we het toch even moeilijk ...

Hartverscheurend

National Geographic heeft een hartverscheurende video gedeeld van een ijsbeer die serieus afziet van het klimaat. Paul Nicklen heeft beelden genomen van de stervende ijsbeer en vertelt aan National Geographic dat hij stond te huilen toen hij de ijsbeer zag. "We filmen terwijl er tranen vloeiden", zegt hij.

In de video zie je hoe een uitgemergelde ijsbeer zijn dood probeert uit te stellen. Eén van zijn achterpoten heeft het al opgegeven dus sleept hij zich voort op drie poten. De graatmagere ijsbeer is uitgehongerd en wanhopig op zoek naar eten om zich maar toch vast te klampen aan het leven. De ijsbeer zoekt in een vuilnisbak naar voedsel, maar vindt niets en stort neer op de grond.

Hartverscheurend volgens Paul, die intussen al meer dan 3.000 beren heeft gezien in het wild. Maar het verschrikkelijkste dat hij ooit heeft gezien, was deze uitgemergelde beer.

Niet gered

Het is praktisch onmogelijk om de ijsbeer te redden, want daar had Paul ook aan gedacht. "Ik wou hem redden, maar ik loop niet rond met een kalmeringsmiddel of 400 pound (181,44 kilogram, nvdr) zeehondenvlees." Het dier voedsel geven, zou het eigenlijk ook alleen maar erger maken. "Het zou de ellende van de beer alleen maar hebben verlengd."

De natuurfotograaf filmde de iijsbeer omdat hij niet wou dat hij tevergeefs zou sterven. "Als wetenschappers zeggen dat beren uitsterven, wil ik dat mensen beseffen hoe dat eruitziet. Beren gaan dood van de honger", zei Nicklen. "Dit is hoe een hongerige beer eruit ziet."

Bekijk hieronder de beelden van de stervende ijsbeer:

 

Lees meer