Het gaat bijna overal sneeuwen, maar lang gaat dat niet duren

Vanaf de Franse grens trekt in de voormiddag een sneeuwzone over het land. Die zal bijna overal voor sneeuw zorgen. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. In de namiddag verandert de sneeuw in regen, het weerbeeld voor de rest van de week.

We krijgen deze zondag zowat alles behalve zon te zien. Sneeuw, regen en hevige rukwinden vormen het recept van een onstuimige dag. Vanaf 8 uur verwacht het KMI sneeuw in grote delen van het land, al zal dat op veel plaatsen smeltende sneeuw zijn. Langs de grens met Frankrijk en in de hoger gelegen gebieden zou er wel een laagje van één tot twee centimeter kunnen vallen. Nadien gaat de sneeuw over in regen, en tegen de avond neemt de wind fors toe. Aan zee zijn zelfs rukwinden tot 95 kilometer per uur mogelijk.

Gladde wegen

Het wordt bijgevolg ook gevaarlijk op de weg, want de winterse neerslag kan gladde wegen veroorzaken. Vannacht is hard gewerkt om de meeste banen ijsvrij te houden, maar deze voormiddag kan je toch maar beter voorzichtig zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor plaatselijk gladde wegen.

Het kwik stijgt vandaag snel door de komst van de neerslagzone en zo wordt het tegen de middag zo'n 7 graden. De sneeuw gaat zo over in regen, al is een winterse bui vannacht nog wel mogelijk. De stevige wind gaat geleidelijk liggen en een nieuwe neerslagzone brengt tegen de ochtend verse regen met zich mee. Dat is ook wat we de rest van de week zullen krijgen.

Witte kerst?

Het blijft wel koud, want morgen wordt het 4 graden en dinsdag zakt het kwik weer naar 3 graden. In de Ardennen is een sneeuwbui nog steeds mogelijk, maar in de rest van het land zal het wellicht regen zijn. Dinsdag ziet er wel de beste dag uit, want vanaf woensdag wordt het weer grijs met regelmatig regen. Ook de wind neemt dan weer toe bij zo'n 5 tot 6 graden. Het volgende weekend lijkt er niet veel te veranderen.

En hoe zit het met die witte kerst? Door de koude start van december zijn we weer hoop gaan koesteren, maar het duurt nog twee weken voor we Kerstmis vieren. Voorlopig ziet het KMI het weer zachter worden, wat betekent dat het te warm zal zijn voor sneeuw. Maar je weet nooit, fingers crossed!

Lees meer