De aarde trilt nog steeds in Noord-Korea na nucleaire test van maanden geleden

In Noord-Korea zijn gisteren twee lichte aardschokken vastgesteld, die vermoedelijk nog steeds het gevolg zijn van de nucleaire test die het land in september uitvoerde. De aardkorst is er mogelijk verschoven door de explosie en het duurt even voor die zich herstelt.

Noord-Korea heeft geen nieuwe kernproef uitgevoerd, want de aardschokken zouden volgens de US Geological Survey tektonisch zijn. Dat betekent dat de aardkorst verschoven is. De bevingen waren ook heel licht, met magnitudes van 2,9 en 2,4. Maar de kans is wel groot dat de kernproef uit september hier nog altijd de oorzaak van is. De trilling is immers gevoeld in de buurt van de site waar de ondergrondse nucleaire test gebeurde. Het was de zesde keer dat Noord-Korea een kernbom testte.

"Wanneer je een grote nucleaire test uitvoert, beweegt de aardkorst in de regio", legt een medewerker van US Geological Survey uit aan The Guardian. "Het duurt een tijdje voor die zich herstelt. We hebben er sinds de zesde test al een paar gehad." Het was dan ook een erg zware kernbom die Pyongyang getest heeft. Ter vergelijking: de kracht zou tien keer groter geweest zijn dan die van de atoombom die in 1945 de Japanse stad Hiroshima verwoestte.

Actieve vulkaan

Kenners vermoeden dat de bergstreek rond de site serieuze schade heeft opgelopen. En toch is de kans groot dat er nog meer kernproeven zullen volgen. Een Zuid-Koreaans spionageagentschap stelt dat er twee nieuwe tunnels voor ondergrondse proeven worden voorbereid. Al houdt Noord-Korea er de laatste tijd natuurlijk ook van om de Verenigde Staten uit te dagen en waarschuwde Kim Jong-un Donald Trump al dat de volgende kernproef bovengronds zal zijn.

Een nieuwe kernproef op de site kan echter gevaarlijk worden, want in de buurt ligt de actieve vulkaan Paektu. Die berg is een heilige plaats voor de bevolking van Noord-Korea. Hij is sinds 1903 niet meer uitgebarsten, maar geologen vrezen dat nucleaire tests een nieuwe uitbarsting kunnen veroorzaken. Het zou natuurlijk ook opnieuw zware spanningen met de VS uitlokken, want vorige week liet Noord-Korea nog weten dat het een nieuw type raket getest heeft dat Amerika overal kan raken.

Lees meer