In Moskou kan je nu naar een tentoonstelling over ... Super Putin!

President Vladimir Putin hangt op de foto al eens graag de held uit, maar nu is er een tentoonstelling met kunstwerken over de bovenmenselijke kwaliteiten van de Russische leider geopend. Tot half januari kan je er de werken van zo'n 30 kunstenaars gaan bewonderen.

Vladimir Putin kondigde vorige week aan dat hij opnieuw kandidaat is om zichzelf als president op te volgen. Het lijkt bijna uitgesloten dat iemand hem van de troon kan stoten, en dus zou Putin zo al zeker tot 2024 in het zadel kunnen blijven. Gelukkig maar voor de Russen, want waar gaan ze nog zo'n heroïsche figuur vinden om het land te leiden? Dat is immers het thema van de bijzondere tentoonstelling over Super Putin, die deze week in Moskou is geopend.

© EPA

Putin als kerstman

Je kunt er Putin zien als onder andere een Romeinse keizer, de kerstman, een superheld die tijdens zijn lunchbreak tegen terroristen vecht, en een olympische atleet die een 'Putin blaster' afvuurt. En het is schijnbaar niet om te lachen, want de kunstenaars werd volgens The Moscow Times gevraagd om Putin uit te beelden "zoals de bevolking hem volgens zijn unieke populariteit gewoonlijk ziet". Volgens de kunstenaars is Putin een "moderne superheld", van wie zijn "vele talenten en vaardigheden" het best kunnen worden bestempeld als "supertalenten en superkrachten".

© EPA

Vrijwillig?

De organisator van de tentoonstelling, Yulia Dyuzheva, benadrukt dat geen enkel werk is opgelegd, en ze allemaal het resultaat van de inspiratie van de kunstenaars zijn. Nochtans is het geen onverdeeld succes, want eerder dit jaar deed de 22-jarige Russische studente een oproep om geld te doneren voor de tentoonstelling. Via crowdfunding wilde ze drie miljoen Russische roebel inzamelen. Uiteindelijk hebben naar verluidt slechts drie mensen geld gestort, goed voor 200 roebel.

© EPA

Lees meer