Nog niet gedaan: opnieuw een pak sneeuw gevallen, veel hinder op de baan

Er valt momenteel een hoop nieuwe sneeuw. Volgens het KMI kan er vandaag op de meeste plaatsen 5 tot 10 centimeter vallen. Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt dat sommige rijstroken van de autosnelwegen in Vlaanderen stilaan ondergesneeuwd raken. Momenteel staat er meer dan duizend kilometer file in ons land.

Vanaf 8 uur heeft het KMI voor heel Vlaanderen code oranje afgekondigd. Er is dan gevaar voor gladde wegen door winterse buien en sneeuw.

Er wordt 5 tot 10 centimeter sneeuw verwacht, maar vooral in West- en Oost-Vlaanderen kan dat plaatselijk nog meer zijn.

Momenteel is het in heel België, behalve in Limburg, opletten voor watergladheid. In de provincies Oost-Vlaanderen, West- Vlaanderen en een deel van Antwerpen is het nu hard aan het sneeuwen. Er wordt ook verwacht dat de sneeuw blijft liggen. Mogelijk valt er in de loop van de dag nog meer sneeuw.

We starten de dag met regen. Maar vooral het noorden van het land komen we in de loop van de dag in koudere lucht terecht. Geleidelijk aan gaat die regen over naar smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdens de avondspits zou het bijzonder glad kunnen worden op de weg.

Er wordt verwacht dat de strooi- en ruimingsacties niet meteen het gewenste effect zullen hebben.

Rijstroken dichtgesneeuwd

Momenteel staat er in ons land zo'n duizend kilometer file. Ook wordt er op heel wat kilometers snelweg momenteel amper 50 kilometer per uur gereden.

Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat sommige rijstroken van de autosnelwegen in Vlaanderen stilaan ondergesneeuwd raken. De organisatie roept op om verplaatsingen uit te stellen.

Mobiliteitsorganisatie VAB heeft vanmorgen al 64 procent meer oproepen gekregen dan op een doorsnee maandagochtend. Vooral batterij- en startproblemen zorgden voor een ongekende drukte. De VAB heeft extra wegenwachters ingezet en er staat nog extra personeel ter beschikking om de drukte op de alarmcentrale aan te kunnen.

Lees meer