Sneeuwellende alom vandaag, maar is het morgen weer van dat?

Het heeft vandaag gesneeuwd in ons land en dat zullen we geweten hebben. Er stond meer dan 1.200 km file en er zijn al vele ongevallen gebeurd. Maar zal dit de hele week zo blijven of zal de sneeuw in ons land dooien?

Een groot deel van Vlaanderen ligt onder een dikke laag sneeuw en dat brengt natuurlijk heel wat verkeersellende met zich mee. Met bijna 1.300 kilometer file komt het filerecord van 12 maart 2013 in zicht. Toen was er, ook door hevige sneeuwval, 1.685 km file op de Belgische autowegen.

Blijvende kans op sneeuw

Nog de hele dag blijft het volgens het KMI overal zwaarbewolkt met kans op sneeuw of smeltende sneeuw in het noorden en het westen van het land. Vooral West- en Oost-Vlaanderen krijgen zo tot meer dan 10 centimeter sneeuw. In het centrum zal de sneeuw geleidelijk overgaan in natte sneeuw of regen en het oosten krijgt voornamelijk regen, die vannacht mogelijk zal overgaan in sneeuw. De temperatuur in het noordwesten van het land blijft schommelen rond het vriespunt, in het oosten, zuiden en centrum zal het kwik tot 7 graden kunnen stijgen.

Later op de avond en 's nachts zal de sneeuwzone zich verplaatsen naar het centrum en het oosten van het land, maar de intensiteit van de sneeuwbuien zal fel afnemen. Toch is sneeuw, smeltende sneeuw of regen niet uitgesloten.

Morgen

Ook morgen zal het nog een groot deel van de dag zwaarbewolkt blijven met buien. Deze buien zullen in het westen van het land regen of smeltende sneeuw zijn. In het oosten van het land kan dit ook overgaan in sneeuw. Zeker in de Hoge Ardennen zal er morgen sneeuw vallen.

In de loop van de namiddag zal het in het westen en het centrum droger worden met zelfs enkel opklaringen. Het kwik zal dan ook stijgen tot 5 graden aan de kust en 3 graden in het centrum, waardoor de sneeuw zal dooien.

Ook de rest van de week zal het bewolkt blijven, met regen en smeltende sneeuw. Maar hevige sneeuwbuien zoals vandaag zullen we dus niet meer op ons dak - en onze wegen - krijgen.

Lees meer