Sneeuwproblemen op Brussels Airport: zo’n 60 vluchten geannuleerd

Brussels Airport raadt haar passagiers, die vandaag een vlucht geboekt hadden, af om nog naar de luchthaven te vertrekken. De luchthaven raadt reizigers ook aan om de vluchtinformatie op zijn website grondig op te volgen of hun luchtvaartmaatschappij te contacteren. “Indien uw vlucht is geannuleerd, heeft het geen zin om naar de luchthaven te komen”, klinkt het. Een passagier op een vlucht van Brussels Airlines naar Madrid zit naar eigen zeggen al meer dan 4 uur vast op het vliegtuig.

“Heel wat vluchten zijn als gevolg van het winterweer geannuleerd”, klinkt het advies van de luchthaven. “Controleer regelmatig of uw vlucht in de loop van maandag 11 december nog zal vertrekken en neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie. Indien uw vlucht is geannuleerd, heeft het geen zin om naar de luchthaven te komen.” Dat melden de VRT en De Tijd.

Een 60-tal vluchten werd al geannuleerd en zo’n 90 vluchten liepen vertraging op. Nog maar een derde van de start- en landingsbanen is momenteel in gebruik. De luchthaven laat weten dat ze “al het mogelijke doen om alles in orde te brengen”.

Passagiers zitten vast

“Ik zit al 4 uur vast op dit toestel”, laat een passagier, van wie het vliegtuig geland is, weten aan de VRT. “We hebben om kwart over 9 geboard en staan sindsdien stil op de tarmac. De piloot laat ons elk halfuur weten hoe de situatie zit. Dat nieuws is al 4 uur hetzelfde.” Sommige passagiers, die moeilijk deden, mochten toch uitstappen maar dat zou nu niet meer mogelijk zijn.

Andere luchthavens

Op de luchthaven van Charleroi zijn er vertragingen, maar geen enkele vlucht werd afgelast. In Wallonië is er dan ook veel minder sneeuw gevallen.

Eindhoven Airport is tijdelijk gesloten vanwege de sneeuwval. Vliegverkeer van en naar het vliegveld is niet mogelijk. Vluchten zijn geannuleerd, vertraagd of omgeleid naar andere luchthavens. Op Schiphol in Amsterdam waren aan het begin van de middag 430 vluchten geannuleerd. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal vluchten tot dan toe.

Door de hevige sneeuwval waren er vanmorgen monsterfiles van in totaal bijna 1.300 kilometer in het land. Dat erg uitzonderlijk, zelfs voor een werkdag. Wel lijkt de piek lijkt stilaan bereikt.

Lees meer