Apple koopt Shazam, maar wat is het van plan met de populaire muziekherkenningsapp?

Apple heeft een van de grootste overnames uit zijn geschiedenis afgerond. Het koopt de muziekherkenningsdienst Shazam voor naar schatting 340 miljoen euro. Wat de toekomst brengt voor de app is nog niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat de dienst nauw zal samenwerken met Apple Music.

De overname van Shazam door Apple ging al even in de lucht. De populaire app werd enkele jaren geleden nog op 1 miljard dollar geschat, maar slaagde er nooit echt in om winst te maken.

Daarom zou er al enige tijd gezocht zijn naar een overnemer. Snapchat en Spotify waren kandidaat, maar het was uiteindelijk Apple dat met het beste bod kwam. Er zou naar schatting 340 miljoen euro betaald zijn.

"Apple Music en Shazam passen bij elkaar"

"We zijn blij dat Shazam en zijn talentvol team deel zullen uitmaken van Apple. Shazam is al altijd een van de populairste apps in onze App Store", reageert Apple op de overname.

"Apple Music en Shazam passen bij elkaar. Ze delen een passie voor het ontdekken van muziek en het afleveren van goede muzikale ervaringen aan de gebruikers", gaat de mededeling verder. "We hebben leuke plannen in het vooruitzicht."

Doorverwijzen naar Apple Music

Leuke plannen dus, maar wat zijn die precies? Meer details wou Apple niet vrijgeven, maar het lijkt duidelijk dat het Shazam zal gebruiken om gebruikers naar Apple Music te lokken.

Die streamingsdienst heeft zo'n 30 miljoen abonnees, ongeveer half zoveel als concurrent Spotify. Op dit moment verwijst Shazam maandelijks ongeveer 1 miljoen mensen door naar ofwel Apple Music of Spotify.

Wat met Android?

Daarnaast heeft Shazam ook een schat aan informatie die nuttig kan zijn voor Apple. Met die data kan Apple proberen voorspellen welke nummers gebruikers willen horen en naar wat die precies op zoek zijn. Allemaal informatie dus die Apple Music kan gebruiken om verder te groeien.

Ook de informatie van mensen met een Android-smartphone kan nuttig zijn voor Apple. Wat het gevolg zal zijn voor hen als ze verder willen gebruiken maken van Shazam is wel nog onduidelijk, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Apple de app snel zal verwijderen uit de Play Store.

Lees meer