We gaan mysterieus voorwerp dat door ons sterrenstelsel raast toch controleren op aliens

Astronomen gaan één van 's werelds grootste telescopen gebruiken om een ​​mysterieus voorwerp dat door ons zonnestelsel raast te controleren op tekenen van buitenaardse technologie. Oumuamua, zoals de vermeende asteroïde is gedoopt, is afkomstig uit de eindeloze ruimte tussen de sterren en komt dus vanuit een ander zonnestelsel. Maar wat als het geen asteroïde is? 

Oumuamua is Hawaïaans voor "boodschapper van ver die als eerste aankomt" en het is de naam die astronomen hebben gegeven aan een roodkleurig, sigaarvormig object van ongeveer veertig meter breed en vierhonderd meter lang dat in de afgelopen weken is opgedoken in onze omgeving.

Oumuamua is de eerste waargenomen asteroïde die afkomstig is uit de eindeloze ruimte tussen de sterren en dus vanuit een ander zonnestelsel komt.

Het stuk ruimtesteen zwerft al miljoenen jaren door de interstellaire ruimte en afgelopen weken bereikte het ons zonnestelsel. Doordat de asteroïde in de buurt is, hebben Europese en Amerikaanse wetenschappers hem goed kunnen bestuderen. Oumuamua is roodkleurig en heeft de vorm van een sigaar. Hij is ongeveer veertig meter breed en vierhonderd meter lang. Dat op zich is al opvallend, want de asteroïdes en kometen in ons zonnestelsel hebben een andere vorm.

Eerste bewijs

Oumuamua draait in iets meer dan zeven uur om zijn as. Er hangt geen stofwolk rond, en dat betekent dat hij waarschijnlijk uit steen en metalen bestaat en geen water of ijs "aan boord" heeft.

Hij vliegt met een snelheid van 138.000 kilometer per uur van ons weg. In mei 2018 vliegt hij langs Jupiter, in januari 2019 passeert hij Saturnus. Daarna zal hij ons zonnestelsel langzaam achter zich laten, op weg naar het sterrenbeeld Pegasus.

De astronomen denken dat de asteroïde al honderden miljoenen jaren door de Melkweg zwerft, niet gebonden aan een ster. Waarschijnlijk heeft hij er 300.000 jaar over gedaan om de oversteek te maken van de ster Vega naar ons zonnestelsel.

Wetenschappers sluiten niet uit dat er meer asteroïden van buiten ons zonnestelsel langsvliegen, maar tot nu toe waren ze te klein en te vaag om te zien. Oumuamua is het eerst direct bewijs van hun bestaan.

Maar wat als Oumuamua geen raar gevormde ruimtesteen is?

Wetenschappers van het Breakthrough Listen-project, die op zoek zijn naar bewijsmateriaal van buitenaardse beschavingen, gaan met een krachtige telescoop Oumuamua vanaf morgen volgen en kijken of het object geen sporen achterlaat die wijzen op buitenaardse technologie.

"Hoogstwaarschijnlijk is Oumuamua van natuurlijke oorsprong, maar omdat het zo eigenaardig is van vorm, willen we controleren of het geen kunstmatige oorsprong heeft," zegt Avi Loeb, hoogleraar astronomie aan de universiteit van Harvard en een adviseur voor het project Breakthrough Listen. "Als we een signaal waarnemen dat van oorsprong kunstmatig lijkt, zullen we het meteen weten."

Lees meer