Citytrip gepland? Staking piloten van Ryanair zou je kerstuitstap wel eens kunnen vergallen

Ook de Duitse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zullen tegelijkertijd het werk neerleggen met hun collega's in Ierland en Portugal deze maand. De piloten zullen de staking kort van tevoren aankondigen. Op 15 december gaan Italiaanse Ryanair-piloten staken.

Wie een trip gepland heeft houdt daar best rekening mee: de kans is reëel dat ook vluchten van en naar Charleroi, Brussel of Eindhoven bijvoorbeeld door de stakingen getroffen zullen worden.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat vluchten naar niet-stakende landen geannuleerd worden, omdat de vliegtuigen vaak doorvliegen naar een derde land.

Afgelopen september moest Ryanair nog de vluchten van 700.000 klanten annuleren als gevolg van een tekort aan piloten, die met betere loon- en arbeidsvoorwaarden worden weggelokt door andere maatschappijen.

Sancties

De maatschappij dreigde vorige week nog met zware sancties indien er effectief zou gestaakt worden. De stakers zouden promoties mislopen, gevraagde overplaatsingen zouden niet worden ingewilligd en op de recent ingevoerde onkostenvergoedingen zou weer beknibbeld worden.

Maar dat lijkt de piloten niet af te schrikken, vandaag werd dus bekend dat de Duitse piloten hun collega's in Italië, Portugal en Ierland volgen.

"De Ierse prijsvechter moet met onmiddellijke ingang rekening houden met werkonderbrekingen", meldt hun vakbond Vereinigung Cockpit (VC). Tijdens de kerstdagen zal niet worden gestaakt.

Lees meer