Charles Michel (MR) steelt de show op Macron z'n klimaattop: "Wij hebben Trump niet nodig"

In Parijs roept de Franse president Emmanuel Macron de wereldleiders bijeen voor een klimaattop. Het is geen grote top zoals in 2015, want er wordt niets bindend beslist, maar eerder een grote PR-show. En de Belgische premier Charles Michel (MR) heeft dat goed begrepen. 

In Parijs heeft de Franse president wereldleiders bijeen geroepen in een 'opvolgconferentie' van het klimaatakkoord dat in 2015 werd afgesloten in Parijs, onder de Franse president François Hollande. Daar verbonden wereldleiders zich ertoe om samen te zorgen dat de temperatuur niet meer stijgt dan 2 graden door de klimaatopwarming.

Maar ondertussen werd Donald Trump verkozen als nieuwe president in de Verenigde Staten, en trok hij zich met de grootste economie van de wereld terug uit dat akkoord.

De symboliek in Parijs was wel duidelijk: de nieuwe Franse president Emmanuel Macron wilde vooral laten zien dat 'Parijs' niet dood is, en dat de rest van de wereld vastbesloten is om zich aan het akkoord te houden en het uit te voeren.

Eén van de trouwe volgelingen, althans op papier, is Charles Michel (MR). De Belgische premier liet zich opvallen met een opvallende tussenkomst. "Ik moet toch iets zeggen wat met nauw aan het hart ligt. Want ik ben bijzonder blij, ook al is Donald Trump vandaag niet bij ons, toch zijn de Verenigde Staten vandaag bij ons, dat hebben we gezien. Bedankt aan Michael Bloomberg, bedankt aan Bill Gates, bedankt aan Arnold Schwarzenegger. Mijn beste Emmanuel, vandaag iedereen 'En Marche' voor het klimaat, "Yes, we can". De verwijzing naar de campagneslogan van Macron, én naar die van Obama leverde hem wat schaapachtig gelach op van de Franse president.

2 graden gaan we niet halen: maar wat doet de politiek daar dan aan?

Veel concrete zaken zijn er overigens niet te noteren op de Parijse klimaattop. De Europese Commissie kondigde een pakket aan van 9 miljard aan maatregelen in "actie tegen de kimaatopwarming". Maar dat zijn voor een groot deel oude, reeds besliste zaken. Een nieuwe revolutie is het dus allerminst.

Twee jaar gelden werd in het klimaatakkoord van Parijs vastgelegd dat de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd onder de 2 graden Celsius moest blijven. Met de plannen die er nu liggen, gaat dat bij lange na niet lukken, gaf Macron aan. Daar vertelt hij niks nieuw: wetenschappers zeiden dat al meteen na het afsluiten van het klimaatakkoord.

Lees meer