VS wil "zonder voorwaarden" praten met Noord-Korea

De Verenigde Staten wil opnieuw in dialoog gaan met Noord-Korea. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wil geen voorwaarden aan het gesprek koppelen. "We zijn bereid om te praten wanneer Noord-Korea maar wil", zegt hij. "Laten we elkaar gewoon ontmoeten." Of het zo gemakkelijk wordt om Pyongyang aan de onderhandelingstafel te krijgen, valt nog af te wachten.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson stelt dat het niet realistisch is om te denken dat Pyongyang zijn nucleaire programma zal opgeven om aan zo'n gesprek deel te nemen. Dat melden de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant Washington Post. "We kunnen praten over het weer of over de vraag of de tafel vierkant of rond is als je daar blij van wordt", zegt hij. "Maar we kunnen op z'n minst elkaar ontmoeten en een begin maken van een plan waar we mogelijk naartoe willen werken."

Wel benadrukte Tillerson dat Noord-Korea moet stoppen met rakettesten uit te voeren. Dit jaar heeft het strenge communistische regime al minstens twintig raketten afgeschoten en gedreigd met een aanval op het Amerikaanse eiland Guam.

"Met steun van Trump"

Tillerson beweert ook dat president Donald Trump het met zijn aanpak eens is. Toen Tillerson eerder in dialoog wou treden met Pyongyang, was Trump vooral kritisch. Die zei op Twitter dat Tillerson zijn tijd ermee verspilde. In september zei Trump in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Raketman is bezig met een zelfmoordmissie." Daarop noemde Kim Jong-un Trump "een blaffende hond".

Noord-Korea wil geen oorlog, maar ook geen toezeggingen

Of Pyongyang zijn kar zal keren, valt nog maar af te wachten. Kim Jong-un verklaarde gisteren nog dat zijn land "glansrijk vooruitgang maakte en de sterkste nucleaire en militaire macht ter wereld ging worden". Het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA tekende de verklaringen op tijdens een toespraak voor medewerkers aan het Noord-Koreaanse rakettenprogramma.

Toch is er hoop. Zo heeft een afgevaardigde van de Verenigde Naties maar liefst vijftien uur lang gesproken met Noord-Koreaanse ministers. Die zouden verteld hebben dat ze oorlog willen voorkomen. Pyongyang heeft geen toezeggingen gedaan, maar de VN reageert positief: "Ik denk dat we de deur op een kier hebben gezet, en ik hoop van harte dat de deur naar een diplomatieke oplossing nu wijd opengezet zal worden."

Lees meer