Froome heeft afwijkende dopingtest afgelegd, maar belooft alles uit te leggen

Een schok ging door de wielerwereld vanmorgen want Chris Froome heeft een positieve dopingtest afgelegd. Dat heeft de internationale wielerunie UCI in een persbericht laten weten. In de Ronde van Spanje, die hij won, liet hij een te hoge Salbutamol-waarde optekenen. Froome heeft astma en mag het product dus nemen, maar de waarde in zijn bloed was op 7 september hoger dan toegelaten.

Chris Froome kende afgelopen wielerseizoen zijn beste jaar ooit. Hij won niet alleen voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk, maar ook voor het eerst de Ronde van Spanje. Het was van 1978 geleden dat iemand in die unieke prestatie slaagde. Maar tijdens die Vuelta heeft hij dus positief getest.

De UCI liet weten in een persmededeling dat de Brit op 7 september een te hoge Salbutamol-waarde in zijn bloed had. Dat middel mag genomen worden voor astma en Froome liet al meermaals weten daar last van te hebben. Maar de dosis in het bloed van de renner was dubbel zo hoog als toegelaten.

"Dosis verhoogd op advies van de ploegdokter"

"Chris lijdt sinds zijn kindertijd aan astma en gebruikt een inhalator om zichzelf Salbutamol toe te dienen. Dat geneesmiddel is tot een bepaalde dosis toegelaten door het antidopingagentschap WADA. De UCI heeft ons geïnformeerd dat Chris na de 18e rit in de Vuelta een concentratie aan Salbutamol laten optekenen heeft die boven de grens ligt. Daarom moet hij daar meer uitleg over gaan geven", reageert zijn ploeg Team Sky op de positieve dopingtest van hun kopman.

"Tijdens de slotweek van de Vuelta had Chris last van acute astmaproblemen. Op advies van onze ploegdokter heeft hij de dosis Salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegelaten waarde", gaat de uitleg verder.

Niet geschorst door Team Sky

"Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan immers bewijzen dat Salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden", besluit Team Sky. Chris Froome wordt door hen ook niet geschorst, iets wat normaal wel gebruikelijk is bij een positieve dopingtest.

Ook Froome zelf ontkent dat hij iets verkeerd gedaan heeft. "Iedereen weet dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn over het gebruik van medicatie. Ik gebruik een inhalator om de symptomen te bestrijden", zegt hij. "De UCI heeft alle recht om die dopingresultaten te onderzoeken, maar samen met het team zal ik de UCI alle uitleg geven die nodig is", zegt hij.

Ook gebruikt als doping

Ondanks de uitleg van Chris Froome en zijn ploeg Team Sky zijn er ook veel mensen die twijfelen aan de zuiverheid van de viervoudige Tourwinnaar. Salbutamol wordt namelijk ook gebruikt als dopingmiddel. Naast de luchtwegverwijdende functie zorgt het ook voor meer spieren.

Het middel is populair omdat het binnen enkele uren niet meer opspoorbaar is. Een kleine misrekening of wat minder drinken kan er echter voor zorgen dat de gebruiker toch positief test.

"Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de concentratie aan Salbutamol in de urine, zoals de interactie met voeding en andere geneesmiddelen, uitdroging en het tijdstip van het gebruik van het geneesmiddel voor de test", zegt Sky daarover.

Vueltazege inleveren en schorsing?

De Salbutamol-waarde in het bloed van Froome is echter niet nipt te hoog, maar dubbel zo hoog als toegelaten (2.000 nanogram per milliliter in plaats van 1.000). De kans lijkt dan ook niet onwaarschijnlijk dat de renner wel zal geschorst worden en zijn Vueltazege moet afgeven aan Vicenzo Nibali.

In 2007 werd sprinter Alessandro Petacchi een jaar geschorst met 1.390 ng/ml en in 2014 kreeg Diego Ulissi een schorsing van negen maanden voor 1.900 ng/ml. Het is nu aan Team Sky en Chris Froome om via labtesten aan te tonen dat de dosis Salbutamol die hij die dag heeft genomen niet te hoog was, een haast onmogelijke opdracht.

Lees meer