Twee daagjes winterweer en nu al putten op de Brusselse Ring (wegdek is nog maar 6 jaar oud)

Het winterweer van de voorbije dagen heeft alweer een groot slachtoffer geëist: het wegdek. Op het Viaduct van Vilvoorde, een belangrijk onderdeel van de Brusselse Ring, kan je de putten in de weg al beginnen tellen. En dat terwijl het asfalt daar nog twee keer zolang zou moeten meegaan.

We hebben hier en daar weer de vergelijking gehoord tussen België en Scandinavië. Hier staat het land al na een winterprik van pakweg twee dagen op z'n kop, terwijl bijvoorbeeld Noorwegen hier maandenlang onafgebroken mee te maken krijgt. Wie al eens in Scandinavië geweest is, kan beamen dat de wegen er veel beter bij liggen dan hier. Zelfs in het hoge noorden, in Lapland, ziet het wegdek er vaak beter uit dan in ons land.

Zes jaar oud

En wat blijkt ook nu weer ... na het winterweer dat van zondag tot dinsdag duurde, zitten er al putten in het asfalt op het Viaduct van Vilvoorde. Goed opletten is de boodschap, want de putten liggen verspreid over de rijbaan. Op één plaats liggen er zelfs twee vlak naast elkaar. Het Agentschap Wegen en Verkeer moet die putten opvullen, maar het zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Het wegdek is daar nog maar zes jaar oud en zou normaal tien tot twaalf jaar moeten meegaan.

Anton Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer legt aan VTM Nieuws uit dat lokale schade heel typisch is in deze periode van het jaar. "Hier is de wegopbouw dunner dan op andere plaatsen omwille van de structuur van dat viaduct", legt hij uit. Bovendien loopt de weg in een bocht en rijden er veel vrachtwagens over, wat de slijtage in de hand zou werken.

Putten vannacht opvullen

Morgenochtend zou je normaal geen putten meer mogen zien, want vannacht zal er gewerkt worden om de gaten te dichten. Dat is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing, en na de winter zal overwogen worden of er een nieuwe asfaltstrook moet worden aangelegd.

Lees meer