FIFA dreigt ermee favoriet voor het WK voetbal te schorsen

De wereldvoetbalbond FIFA heeft ermee gedreigd om Spanje, een van de favorieten voor het WK in Rusland volgend jaar, te schorsen. De Spaanse voetbalbond staat op het punt een nieuwe voorzitter te verkiezen, en volgens de FIFA moeit de Spaanse politiek zich daarin. Dat is tegen de regels van de FIFA. Gaan we zo een van de smaakmakers van het aankomende WK verliezen?

De Rode Duivels zien het waarschijnlijk graag gebeuren, want Spanje is een van de grote kanshebbers om de beker mee naar huis te nemen volgend jaar. Het Spaanse voetbal doet het na een aantal mindere jaren weer enorm goed, maar toch rommelt het al een tijdje binnen de Spaanse voetbalbond RFEF. Voorzitter Angel Maria Villar werd beschuldigd van corruptie en schriftvervalsing en werd daarop opgepakt door de politie. In tussentijd kwam er met Juan Larrea een waarnemend voorzitter. Maar in theorie staat Villar dus nog steeds aan het roer van het RFEF.

Overheidsinmenging

De Spaanse regering aast nu op een nieuwe voorzitter en wil daarvoor nieuwe voorzittersverkiezingen organiseren. Iets dat de FIFA niet graag ziet gebeuren. De wereldvoetbalbond is heel strikt. Het wil hoegenaamd geen overheidsinmenging. Dat de overheid de Spaanse voetbalbond erop aandringt nieuwe verkiezingen op te zetten, gaat dan ook rechtstreeks in tegen de strikte regels van de FIFA. Die regel leest: "Elk lid moet zijn eigen zaken onafhankelijk regelen en moet ervoor zorgen dat er geen inmenging is van derde partijen."

De wereldvoetbalbond heeft een strenge brief geschreven aan het adres van het RFEF, dat bevestigde het aan de Spaanse krant El Pais. De FIFA is in de brief heel hard en dreigt er zelfs mee Spanje te schorsen. Mocht het zover komen, zou dat Spanje z'n deelname aan het WK in Rusland van volgend jaar kosten.

Ook slecht nieuws voor Barcelona en Real Madrid

Wie denkt dat het zover wel niet zal komen, kent de reputatie van de wereldvoetbalbond niet. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat FIFA z'n regels zo hard oplegt. In de afgelopen twee jaar schorste het om dezelfde reden al, onder andere, Thailand, Koeweit, Mali en Soedan.

Eerder dit jaar nog strafte het ook Pakistan omwille van dezelfde reden. Zowel het land als de Pakistaanse clubs mochten daardoor niet deelnemen aan internationale competities. Een schorsing zou dus niet alleen slecht nieuws voor de Spaanse nationale ploeg kunnen betekenen. Ook Barcelona en Real Madrid zouden het dan een tijd zonder Europees voetbal moeten stellen.

Spanje is met Europese titels in 2008 en 2012 en een wereldtitel in 2010 het succesvolste land van het afgelopen decennium. Ondanks de mindere prestaties op de afgelopen twee internationale toernooien zou het wegvallen van Spanje dus een enorme aderlating zijn voor het WK in Rusland.

Lees meer