Populairste vliegtuigmaatschappij krijgt ook titel 'slechtste' maatschappij

In een enquête peilde het Britse consumentenmagazine naar de slechtste Europese vliegtuigmaatschappijen. Plaats één, en dus de titel van 'slechtste vliegtuigmaatschappij', werd gedeeld door Ryanair en het Spaanse Vueling. Met Ryanair staat dus ook de populairste maatschappij op één. Ryanair zelf doet de enquête af als "onrepresentatief en waardeloos".

Op basis van verschillende parameters, waaronder eten en drinken, comfort, prijs-kwaliteit en punctualiteit, hebben 1.117 lezers van het Britse consumentenmagazine Which? bepaald welke Europese vliegtuigmaatschappij als slechtste uit de bus zou komen. Met Ryanair is de, gedeelde, nummer één alvast geen verrassing.

"Onrepresentatief en waardeloos", volgens Ryanair

Al moet ook worden gezegd dat de enquête werd gehouden in september en oktober van dit jaar. Dat was dus te midden de grote problemen met piloten, waardoor Ryanair honderden en later zelfs duizenden vluchten op heel korte tijd moest annuleren.

Hoewel dus niet onverwacht, is de eerste plaats van Ryanair ook wel opmerkelijk. De Ierse maatschappij is al jaren de meeste populaire in Europa en heeft ook het minste ongevallen.

Ryanair reageerde onthutst op de enquête en noemt ze "onrepresentatief en waardeloos". "Deze enquête toont de echte keuzes van de passagiers niet", stelt de marketingdirecteur van Ryanair Kenny Jacobs. "Echte consumenten kunnen niet genoeg krijgen van de lage prijzen van Ryanair."

Exact hetzelfde, maar andere punten

Jet2 en Norwegian kwamen goed uit de enquête. Zo kregen ze drie van de vijf mogelijke sterren voor zitcomfort, in tegenstelling tot Ryanair die maar één ster kreeg. Dat is toch opvallend, want de drie maatschappijen vliegen met dezelfde vliegtuigen (Boeing 737-800) en hebben dus exact dezelfde zitarrangementen. Het is dus duidelijk dat de slechte reputatie van Ryanair de maatschappij parten speelt.

Lees meer