Joodse gemeenschap razend op Canvas wegens uitzenden uitspraken van zoon van collaborateur: “Ze zijn profiteurs en parasieten”

Het Forum der Joodse Organisaties betreurt dat Canvas Jan Tollenaere, de zoon van de antisemitische, Vlaamsgezinde collaborateur Reimond Tollenaere, aan het woord gelaten heeft in het programma ‘Kinderen van de collaboratie’. Daarin deed Tollenaere enkele controversiële, vrij racistische over “het joodse volk”. Veel mensen stellen nu dat zo’n ideologie geen podium verdient.

Jan Tollenaere, zoon van de antisemitische VNV-propagandaleider Reimond Tollenaere, die zich later bij de Waffen-SS aansloot, outte zich donderdag als antisemiet, “maar niet virulent hoor” in het programma Kinderen van de collaboratie dat zich over de Tweede Wereldoorlog buigt.

“Ik vind het nare mensen”, zei Jan Tollenaere donderdag op Canvas. “Ik heb er veel gekend in mijn professioneel leven als profiteurs, als parasieten ook, die dingen afnamen. Dat ze niet geliefd waren, dat was een feit. Ik vind het geen sympathiek volk, ik kan het niet helpen.”

Ook trok hij de Holocaust, de geïndustrialiseerde genocide van joden, zigeuners en andersdenkenden door nazi-Duitsland, in twijfel: “Was dat wel allemaal waar?”

De joodse gemeenschap is furieus

De uitspraken lokten furieuze reacties uit bij de joodse gemeenschap. “Een abjecte opvatting”, klinkt het bij het Forum der Joodse Organisaties. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Michael Freilich, de hoofdredacteur van de nieuwswebsite Joods Actueel, vindt het onbegrijpelijk dat “de openbare omroep Tollenaere zonder schroom een podium schonk om het gedachtegoed van zijn vader verder uit te dragen en te vergoelijken”.

“Ruwe kopstoot werkt soms beter”

Historicus en programmamedewerker Koen Aerts vindt bovenstaande kritiek onterecht. “Net omdat het over een gevoelig onderwerp gaat, kregen medewerkers van Joods Actueel vooraf alle afleveringen te zien”, zegt hij in De Standaard. “Ze formuleerden toen geen enkel bezwaar. Integendeel: de makers kregen complimenten. Dus ik begrijp niet goed vanwaar de stennis nu komt. Dat Freilich schiet op de boodschap: akkoord. Wat Tollenaere zegt, is verwerpelijk. Maar speel de boodschapper de zwartepiet niet toe.”

Volgens VRT-woordvoerder Hans van Goethem is de bedoeling van het programma om op een historisch verantwoorde manier aan te tonen dat het collaboratieverleden op verschillende manieren nazindert: “Wie een volledig beeld wil geven, moet dus ook de extreme meningen aan bod laten komen. Die verzwijgen zou pas fout zijn. Een ruwe kopstoot werkt soms beter dan het omfloerst brengen. Overigens: in de volgende aflevering ontleden experts dat soort beeldvorming en oorlogsherinneringen.”

N-VA-partijkaart ingeleverd “in het belang van de partij”

Na de uitzending had de N-VA-afdeling in Turnhout, waar Tollenaere lid van was, hem uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van zijn uitspraken. “Daarbij heeft hijzelf zijn lidkaart ingeleverd, in het belang van de partij”, zegt afdelingsvoorzitter Els Baeten aan de kranten van Het Mediahuis.

“Hij voelde al langer dat het beter was voor de partij om dat te doen”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann ook. “Hij was tot dezelfde conclusie gekomen als wij.” De nationale partijtop is tevreden dat hij niet langer lid is van de N-VA: “Zijn uitspraken gaan in tegen het gedachtegoed van de partij en de democratische waarden die elk lid moet naleven.”

De beruchte aflevering bekijk je hier.

Lees meer