Krijgen we dit jaar een witte kerst? Weerbericht voor de komende week

We krijgen ook dit jaar waarschijnlijk geen witte kerst. Ook al lag ons land de afgelopen week een tijdje onder een wit sneeuwtapijt, tegen kerst gaat de temperatuur opnieuw de hoogte in. Met temperaturen tussen 4 en 10 graden zal het dus wel een natte kerst worden, maar geen witte.

We hebben onze dosis sneeuw voor dit jaar zeker gehad de afgelopen week. De hevige sneeuwval van maandagochtend zorgde voor ellende op de baan, maar leverde ook prachtige taferelen op. Maar krijgen we dit jaar ook een witte kerst? De weersvoorspellingen voor de komende week zeggen alvast van niet. We krijgen naar alle waarschijnlijkheid wel een natte kerst, maar de temperaturen zijn niet laag genoeg voor sneeuw.

Zachte week in het vooruitzicht

Vandaag is het overal overwegend droog met brede opklaringen, al is een kleine bui hier en daar niet uitgesloten. Zeker later op de avond wordt de kans op regen groter.

Maandag en dinsdag kunnen we gelijkaardig weer verwachten. Het wordt droog met opklaringen, maar een regenbui is niet uitgesloten. Vanaf woensdag zal de kans op regen toenemen. Het zal dan ook zwaarbewolkt zijn, met temperaturen tot 9 graden. Ook donderdag krijgen we te maken met lichte regen of motregen. Vrijdag wordt een droge dag met hier en daar een opklaring en temperaturen tot 8 graden.

Kerstweekend

Het weekend van 23 en 24 december krijgen we neerslag. De maxima zullen op zaterdag schommelen tussen 3 en 7 graden, op kerstavond zal het kwik stijgen tot 10 graden. Daardoor zal de neerslag dus regen zijn en geen sneeuw.

Om officieel van een witte kerst te mogen spreken, moet er volgens het KMI om 8 uur 's ochtends op 25 december minstens 1 cm sneeuw liggen in Ukkel. Dat zal dit jaar dus naar alle waarschijnlijkheid niet het geval zijn. De laatste witte kerst voor ons land dateert van 7 jaar geleden. In 2010 lag er op kerstdag bijna overal in Vlaanderen een sneeuwtapijt. In Limburg lag er toen plaatselijk zelfs 50 cm sneeuw.

Lees meer