Nieuw: de pop-uptrajectcontrole ... en hier staat hij vanaf deze week

De politie heeft vanaf deze week een nieuw wapen in de strijd tegen chauffeurs die te snel rijden. Vrijdag installeren ze voor het eerst een mobiele trajectcontrole, een systeem dat uniek is in Europa. Let dus op je snelheid op de A12 ter hoogte van Willebroek in de richting van Antwerpen.

De bijna 400 verkeersdoden in Vlaanderen in 2014 was voor de Vlaamse regering een wake-upcall. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil tegen 2020 die "schande" gehalveerd hebben en rekent daarbij onder andere op trajectcontroles. Er kwamen deze bestuurperiode al 12 nieuwe tracés en er zijn er nog 45 op komst.

"Trajectcontrole is rechtvaardig en efficiënt. Je wordt als bestuurder niet gepakt op een momentopname en het effect op het rijgedrag is duurzaam", legt Weyts uit. "Op het traject Erpe-Mere-Wetteren zagen we het aantal letselongevallen in één jaar tijd spectaculair dalen van vijftig naar nul", gaat hij verder in Het Nieuwsblad.

Mobiele trajectcontrole

Maar nu is er ook iets nieuws want vanaf vrijdag wordt een mobiele trajectcontrole in gebruik genomen. Het systeem is identiek aan hetgeen we kennen van de andere controles, maar de toestellen kunnen verplaatst worden.

"Vlaanderen is met dit systeem voortrekker in Europa", zegt Weyts. "We stapten zelf met onze vraag naar de producenten. We vroegen hen om dit systeem voor ons uit te werken."

Goedkoper en handig bij werven

De pop-uptrajectcontrole heeft twee grote voordelen. Terwijl een klassiek systeem 200.000 euro kost, kost dit maar 67.000 euro. Bij iedere verplaatsing zijn er wel 40.000 euro kosten om de trajectcontrole opnieuw te ijken en wettelijk in orde te maken.

De bedoeling is om het systeem vooral toe te passen bij werven. "Je kan geen klassieke trajectcontrole installeren voor de duur van een werf, maar de mobiele trajectcontrole is een veelbelovend nieuw instrument om werven te beveiligen", zegt de minister. En die beveiliging is ook nodig want vorig jaar waren bij 545 letselongelukken ter hoogte van wegenwerven 7 doden en 66 zwaargewonden.

Test in Willebroek

Maar voor de mobiele trajectcontrole gebruikt wordt bij werven staat hij eerst aan de A12 in de richting van Antwerpen, tussen de brug van de Oudemansstraat in Londerzeel en kruispunt 'Den Duvel' op de grens Willebroek/Puurs.

Je kan op dat traject van 1,5 kilometer vrijdag voor het eerst geflitst worden. De pop-uptrajectcontrole blijft daar staan tot februari volgend jaar.

Lees meer