Het populairste kerstnummer is verkozen ... en de winnaar is verrassend

Kerstliedjes ... of je er nu fan van bent of juist niet, in de kerstperiode kan je er niet aan ontsnappen. En ieder jaar duikt opnieuw de discussie op wat nu het beste kerstnummer aller tijden is. De Britse presentator Richard Osman wou die discussie voor eens en voor altijd stoppen en daarom organiseerde hij op Twitter de 'World Cup of Christmas Songs 2017' ... en dat leverde een verrassende winnaar op.

'Fairytale of New York' van de Ierse folkpunkband The Pogues won de spannende stemming en mag zich dus het populairste kerstnummer aller tijden noemen. Het lied uit 1987 is bij ons niet even bekend als vele andere kerstklassiekers, maar was voor de Britten wel de grote favoriet. In het verleden won het namelijk al vaak gelijkaardige verkiezingen.

Dat 'Fairytale of New York' voor zoveel mensen het beste kerstnummer aller tijdens is, is eigenlijk ironisch. Het lied is namelijk bedoeld als parodie op typische kerstsongs en de tekst bevat dan ook veel gescheld en verwijzingen naar alcohol en drugs.

George Michael sneuvelt in de finale

De stemming op Twitter was een knock-outsysteem waarbij telkens nummers afvielen. In de finale haalden The Pogues het van 'Last Christmas' van Wham!, de band van zanger George Michael die een jaar geleden op kerstmis stierf. 22.290 mensen brachten in die finale op minder dan twee uur tijd hun stem uit en het verschil was miniem.

In de halve finale sneuvelden 'I Wish It Could Be Christmas Everyday' van Wizzard en 'All I Want For Christmas Is You' van Mariah Carey. Ook hier was het telkens heel nipt.

1,7 miljoen stemmen

De verkiezing bracht heel wat te weeg in het Verenigd Koninkrijk. In sommige gokkantoren kon zelfs gestemd worden op de winnaar.

In de eerste rondes, waarin mensen langer de tijd hadden om te stemmen, brachten per tweet meer dan 100.000 mensen hun stem uit. Over alle rondes samen werd er 1,7 miljoen keer gestemd.

Zo klinkt winnaar 'Fairytale of New York' van The Pogues

 

Het nummer haalde het onder andere van deze klassiekers

Lees meer