Aanslag op Engelse kerstmarkt voorkomen

De Britse politie heeft vier terreurverdachten opgepakt in Sheffield en omgeving. Zij waren van plan een bomaanslag te plegen op een kerstmarkt. Onlangs doken op internet filmpjes op waarin aanhangers van IS dreigen kerstmarkten in Groot-Brittannië aan te vallen. In de filmpjes zijn bebloede messen en een vastgebonden kerstman te zien. Maar tot nu zijn de Europese kerstmarkten dus terreurvrij gebleven dit jaar. In Duitsland hebben ze wel gewaarschuwd voor slimme bom-pakjes die aan huis worden geleverd. 

Drie verdachten werden opgepakt tijdens invallen bij woningen in Sheffield zelf, de vierde in het nabijgelegen Chesterfield. De Britse explosievenopruimingsdienst was ook betrokken bij de inval in Chesterfield, omdat de politie ervan uitging dat de terreurverdachten explosieven hadden gemaakt. Uit voorzorg werden de woningen van buren ontruimd.

Het politieonderzoek bij de woningen is nog niet afgerond. Vanochtend gaat het onderzoek verder.

De politie kwam de vier op het spoor tijdens gezamenlijk onderzoek van de anti-terreurafdeling van de politie en inlichtingendienst MI5.

Pakjes

Eerder deze maand moest de politie in het Duitse Potsdam de kerstmarkt in het centrum van de stad ontruimen nadat er een verdacht pakket was gevonden. Het pakje bevatte spijkers, rotjes en stroomdraden maar geen ontstekingsmechanisme.

Maar bij nader onderzoek bleek dat er een brief in zat, die door de explosie was versnipperd. Toen de snippers in elkaar werden geplakt, bleek dat de brief een qr-code bevatte, die met een smartphone gescand kan worden om bijvoorbeeld websites of documenten te openen.

Achter de code in dit pakket zat een afpersingsbrief gericht aan postbedrijf DHL, met een eis van miljoen euro's. De dader dreigde meer van dit soort pakketjes te versturen als er niet wordt betaald.

De autoriteiten hebben een soortgelijk pakket in Frankfurt an der Oder gevonden en onschadelijk gemaakt. De politie waarschuwt Duitsers op te passen met het aannemen van onverwachte pakketten.

Bijna alle kerstmarkten in Duitsland zijn extra beveiligd. Vorig jaar werd met een vrachtwagen een aanslag gepleegd op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn.

Toch zegt bijna driekwart van de Duitsers dit jaar een kerstmarkt te zullen bezoeken.

De maatregelen verschillen per stad. Op veel plekken zijn betonblokken neergezet, maar ook staaldraad, watertanks en vrachtwagens moeten de toegangswegen versperren. Om het niet al te ongezellig te maken, worden op sommige plekken de betonblokken opgeleukt, zoals in Bochum.

Lees meer