Europa slaat Polen met artikel 7 om de oren: de zwaarste strafmaatregel binnen de EU

Polen staat op het punt z'n stemrecht te verliezen in de Europese Raad. Dat zou een gevolg zijn van de toepassing van artikel 7 van de Europese Grondwet. Nooit eerder is een EU-land bedreigd met die "nucleaire optie". Het besluit komt na twee jaar vergeefse pogingen om met Polen in dialoog te gaan over wetswijzigingen die volgens Brussel de democratische rechtsstaat bedreigen.

Vicepresident Frans Timmermans heeft dus bekendgemaakt dat de Europese Commissie de Europese Raad artikel 7 in werking wil zetten tegen Polen. Europa is het beu dat "Polen geen gehoor geeft aan twee jaar van vergeefse pogingen om te voorkomen dat omstreden wetten zouden worden aangenomen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantasten in Polen".

Nucleair optie

Artikel 7 omvat wat binnen de EU de nucleaire optie wordt genoemd: deze zwaarste strafmaatregel binnen de EU kan er uiteindelijk toe leiden dat de lidstaat zijn stemrecht in de Europese Raad verliest.

De hele procedure om artikel 7 te activeren neemt wel veel tijd in beslag. Alle lidstaten moeten het er eerst over eens zijn, inclusief Hongarije, dat eerder al zei hier niet mee in te stemmen. De hoop is dat Polen in die tussentijd tot inkeer komt, luidt het in de wandelgangen van de EU.

Lees meer