19 gewonden bij incident in Melbourne: "geen link met terrorisme", stelt politie

In het Australische Melbourne is een auto ingereden op een druk kruispunt. Voorlopig zouden er nog een doden zijn, al raakten wel 19 mensen gewond. Vier van hen zijn in kritieke toestand. De politie stelt dat er "geen linkt met terrorisme" is, maar spreekt wel over een "opzettelijke daad". Er werden twee mensen opgepakt, waaronder de bestuurder van het voertuig.

In het centrum van Melbourne is rond half 5 's avonds, plaatselijke tijd, een auto ingereden op voetgangers op de hoek van Elizabeth en Flinders Street, een enorm druk kruispunt aan een van de grootste stations van de stad.

"Geen link met terrorisme"

De auto zou pas tot stilstand gekomen zijn toen die inreed op een tramhalte.

Momenteel is er nog geen sprake van doden, al vielen er wel negentien gewonden. Vier daarvan zijn in kritieke toestand.

De politie stelt dat er "geen bewijs is van terrorisme", al spreekt het wel van een "opzettelijke daad".

2 mannen opgepakt

De bestuurder is ondertussen al opgepakt. Het zou gaan om een 32-jarige man van Afghaanse origine die al bekend was bij de politie. Hij werd opgepakt door een politieagent die op dat moment buiten dienst was. De politie onderzoekt nu de mentale gezondheid van de man en eventuele geschiedenis van druggebruik.

Er werd ook een tweede man opgepakt: een 24-jarige toeschouwer die, volgens de politie, niet bij het incident betrokken was maar alles aan het filmen was en ook messen in zijn tas had zitten. Geen van beide personen staat bij de politie bekend omwille van een link met terrorisme of extremisme.

Groen vierkant

Het kruispunt waar de auto slachtoffers maakte is een zogenaamd groen vierkant. Wanneer de voetgangers groen licht krijgen, mogen zij het grote kruispunt oversteken hoe ze willen. Ze kunnen dus ook diagonaal de straat oversteken. Dat zorgt ervoor dat bij een groen licht voetgangers door elkaar over het kruispunt lopen, en dus een ideaal doelwit zijn voor een dergelijke aanslag.