Veel sneeuw in de Alpen, maar wie vertrekt: hou rekening met hoop verkeersmiserie

In de Alpen ligt op de meeste plaatsen veel sneeuw en die sneeuw is van uitstekende kwaliteit om te skiën. Rond Kerstmis lag gemiddeld amper 25 centimeter de jongste vier jaar, nu is het meer dan een meter. Wie vertrekt naar de pistes, zeker dit en volgend weekend, moet wel rekening houden met verkeersmiserie.

Vooral in de hogere delen van de Franse Alpen ligt al een enorme hoeveelheid sneeuw. In de grote Oostenrijkse skigebieden is er ook totaal geen probleem dit jaar. En dat gaat op voor alle bestemmingen in de Alpen. Lokaal is het sneeuwdek in de hogere delen meer dan een meter dik.

Het verkeer naar die sneeuwpret is een ander paar mouwen. De komende dagen vertrekken miljoenen Nederlanders maar vooral Duitsers en Fransen op vakantie. Vooral morgen, zaterdag, wordt het daardoor file-rijden.

Duitsland

In Zuid-Duitsland worden morgen en op Tweede Kerstdag de langste files verwacht. Knelpunten zijn de A3/A9 Neurenberg-München, de A5 Karlsruhe -Bazel, de A7 tussen Kempten en Füssen en de A8 München-Salzburg.

Frankrijk

In Frankrijk zal het vooral morgen en zaterdag 30 december druk worden op de A6 Parijs-Lyon, de A40 Mâcon-Chamonix, A43 Lyon-Chambéry. Ook loopt het vast op de RN85 Grenoble-Gap bij Grenoble en op de RN90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers. In de voormiddag is drukte het grootst en ook op de laatste kilometers naar de wintersportplaatsen zal de reistijd oplopen. Voor terugreizend verkeer liggen de pieken op zaterdag 30 december en zaterdag 6 januari.

Oostenrijk en Zwitserland

Wie naar Oostenrijk en Zwitserland reist met de wagen, krijgt ook vooral morgen met drukte op de weg te maken. Tussen Salzburg en Villach en voor de grenstunnel Füssen en de Lermoosertunnel staan de langste files. In Zwitserland is de Gotthardtunnel het grootste knelpunt maar ook op de wegen rond Zürich en Lausanne is de kans op files groot.

Lees meer