Internetpioniers van Vice betaalden werkneemsters enorm veel geld om seksueel wangedrag stil te houden

Het Amerikaanse nieuws-en entertainmentbedrijf Vice heeft sinds 2003 in minstens vier gevallen een grote som geld betaald aan vrouwen, die hen voor de rechter wouden slepen wegens seksueel ongepast gedrag. Honderd voormalige en huidige werknemers hebben intussen hun verhaal gedaan aan de Amerikaanse media. Shane Smith, medeoprichter van Vice, zegt dat het bedrijf “gefaald heeft”. 

Vice, internetpionier en entertainmentgigant, zou aan minstens vier vrouwen een bedrag van 155.000 euro hebben betaald. Dat schrijft De Amerikaanse krant New York Times. Andrew Creighton, de president van Vice Media, zou 113.000 euro betaald hebben aan een ex-medewerkster omdat hij haar ontslagen had nadat zij geweigerd had om seksuele handelingen bij hem uit te voeren. Vice hield destijds vol dat de dame ontslagen was wegens ondermaatse prestaties.

In een andere zaak zegt de journaliste Martina Veltroni dat haar carrière ten onder is gegaan door Jason Mojica, de vroegere chef van Vice News. De twee zouden een ongepaste seksuele relatie gehad hebben. Mojica houdt vol dat die relatie consensueel was en dat hij nooit wraak heeft genomen. Vice betaalde ook aan Veltroni een som geld, hoeveel is niet bekend.

Mojica zelf werd vorige maan ontslagen bij Vice, toen de Amerikaanse krant The Daily Beast, ook andere beschuldigingen tegen de man naar buiten bracht. Ook twee andere medewerkers zijn in november ontslagen nadat ze “de bedrijfsregels hadden overtreden”.

“Vrouwen worden minderwaardig behandeld”

The New York Times heeft in totaal met honderd huidige en voormalige werknemers gesproken. Meer dan twintig vrouwen waren het slachtoffer van seksueel wangedrag. Dat gaat van ongewenste aanrakingen of kussen tot vulgaire opmerkingen en voorstellen voor seks.

Ex-medewerker Sandra Miller zegt dat er bij Vice “een sfeer hangt waarin mannen de meest smerige dingen kunnen zeggen en waar vrouwen minderwaardig worden behandeld”.

Natasha Lennard, een andere ex-VICE-journaliste, zegt dat topmedewerkers van het bedrijf “hun ogen sluiten voor ongepast gedrag of het zelfs aanmoedigen”.

Vice belooft cultuurverandering

Shane Smith, één van de oprichters van Vice, zegt dat zijn bedrijf “gefaald heeft om een veilige werkplek te zijn waar iedereen, vooral vrouwen, zich gerespecteerd voelt”. Smith spreekt van een “boy’s club”-cultuur die dat ongepast gedrag toegelaten heeft. Smith beweert dat hij samen met andere bestuursleden aan een cultuurverandering werkt.

Lees meer