'Te hoge uitkeringen' toch correct: spoorwerknemers werkten langer dan wettelijk moest

Gisteren raakte bekend dat de spoorwerknemers jarenlang te hoge uitkeringen kregen. Maar dat blijkt niet te kloppen. De berekening van de toelage klopt niet, maar de uitkeringen zijn wel gerechtvaardigd, dat meldt de Rijksdienst voor Arbeidsongeschiktheid (RVA). De werknemers hadden meer uren gepresteerd dan wettelijk bepaald en verdienden de hogere uitbetaling dus wel.

Na een vraag van een spoorwerknemer over zijn arbeidstijd stootte de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) op een fout. De compenserende toelage, die werknemers van drie grote spoorondernemingen NMBS, Infrabel en HR Rail krijgen, zou jarenlang foutief berekend zijn voor die werknemers die in een vier vijfde-regime werken.

Daarbij zou die toelage moeten berekend worden op basis van een 38-urenweek, maar dat werd altijd gedaan op basis van een 40-urenweek. Het zou gaan om iets minder dan 4.000 werknemers.

Die berekening is fout, maar de hoge uitkeringen zijn toch gerechtvaardigd. Ze klopten meer uren dan wettelijk bepaald en verdienen dus het hogere loon, dat meldde de RVA aan VTM.

Lees meer