Flahaut: “De Wever praat over kernuitstap om aandacht van Francken af te leiden”, maar klopt dat wel?

André Flahaut (PS), minister van Begroting in de Franse Gemeenschapsregering, zegt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever met zijn recente uitspraak dat de federale regering het dossier rond de kernuitstap niet voor de verkiezingen van 2019 zal oplossen, de aandacht wil afleiden van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Soedan-rel. Alleen heeft De Wever die uitspraken gedaan voor Francken écht onder vuur kwam te liggen …

André Flahaut (PS), minister van Begroting in de Franse Gemeenschapsregering, beweert dat N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever in zijn recent interview met newsmonkey de kernuitstap opnieuw op tafel gooide om de aandacht af te leiden van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat melden de Franstalige krant Le Soir en Bel RTL.

Francken kwam in opspraak toen bleek dat hij een aan hem gerichte nota van het Commissariaat voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) had genegeerd, die waarschuwde over de risico’s die Soedanese migranten in hun eigen land lopen.

“Francken heeft gelogen in het Parlement”, zegt Flahaut. “Indien bewezen wordt dat hij bovendien gewaarschuwd was over de risico's, is dat een ernstig feit dat een rode kaart en een tussenkomst van de premier rechtvaardigt.” Daarmee insinueert Flahaut impliciet het ontslag van Francken. “Ik zie dat problemen zich opstapelen”, zegt Flahaut. “En dit alles zorgt voor instabiliteit terwijl mensen net het tegenovergestelde nodig hebben.”

Wat Flahaut niet weet: het interview met De Wever werd op donderdag 21 december 2017 opgenomen, vóór het nieuws over de CGVS-nota uitkwam. Francken lag onder vuur, zoals wel vaker gebeurt, maar van een eventueel ontslag had toen nog niemand gesproken, ook de oppositie of Karel De Gucht (Open Vld) niet.

CD&V hard voor Francken

CD&V was hard voor Francken omdat hij aan premier Charles Michel (MR) niets gezegd had over een geannuleerde repatriëring in januari. Partijleden zeiden gisteren dat ze het onderzoek afwachten naar wat er precies gebeurd is met de teruggestuurde Soedanezen, die naar eigen zeggen werden gefolterd in hun thuisland.

CD&V: “Kerncentrales gaan wél dicht”

“Ik denk niet dat iemand het dossier van de kernenergie nog zal ontwapenen voor 2019”, zei De Wever. Onlangs weigerde zijn partij nog het energiepact van de vier energieministers te ondertekenen, waarin ook de bevestiging van de kernuitstap in 2025 staat. Volgens De Wever zal kernenergie opnieuw een worden in de federale en regionale verkiezingscampagnes: “Ik denk dat de regeringsonderhandelingen van 2019 uiteindelijk het pleit zullen beslechten.”

Maar als het van CD&V-voorzitter Wouter Beke afhangt, is daar geen sprake van. Dat zegt hij aan newsmonkey: “Als het aan ons ligt gaan ze dicht. Dat staat zo in het regeerakkoord.”

Lees meer