Weer wat dichter bij absolute dictatuur: Chinese leider Xi palmt Gewapende Volkspolitie in

De Chinese Gewapende Volkspolitie valt vanaf 1 januari onder de Centrale Militaire Commissie, waarvan Xi Jinping de voorzitter is. Die commissie stuurt ook het Volksbevrijdingsleger aan, de grootste strijdmacht ter wereld. Eerder had Xi al een officier van dat leger tot commandant benoemd van de paramilitaire politiemacht en had hij zichzelf laten inschrijven in de grondwet.

De Chinese leider Xi Jinping trekt dus nu ook het bevel naar zich toe van de paramilitaire politiemacht van zo'n 1,5 miljoen manschappen, die onder meer regelmatig wordt ingezet om protesten neer te slaan.

Er wordt geen officiële reden gegeven voor het besluit om de bevoegdheden te verleggen. Het Volksdagblad, de spreekbuis van de Communistische Partij, spreekt van de noodzaak van "een sterk leger".

Het komt erop neer dat Xi Jinping, die ook al opperbevelhebber van het leger is, stelselmatig zijn machtspositie binnen de strijdkrachten versterkt.

Hij heeft sinds hij vijf jaar geleden aan het roer kwam al ingrijpende reorganisaties binnen het leger doorgevoerd, die erop waren gericht om de sterk verouderde structuur te moderniseren. Ook heeft hij veel geïnvesteerd in geavanceerde wapens.

Kritiek de mond gesnoerd

De naam en ideologie van de Chinese president Xi Jinping werden eind oktober nog vastgelegd in de grondwet van de communistische partij. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Chinese leiders als Mao Zedong en Deng Xiaoping.

In de grondwet wordt nu de naam van de Xi Jinping genoemd en zijn politieke gedachtegoed: "De Visie van Xi Jinping op Socialisme met Chinese Kenmerken voor een Nieuw Tijdperk."

Door zijn eigen visie op te laten nemen in de statuten, verstevigde Xi al enorm zijn machtspositie in China. Zijn gedachtegoed moet gaan dienen als 'handvest' voor de Chinese bevolking en wordt opgenomen in lesboeken voor scholieren en studenten.

Doordat zijn ideologie is opgenomen in de grondwet wordt kritiek tegen de persoon Xi Jinping ook gezien als een bedreiging aan het adres van de Communistische Partij en van China. De staat controleert onder meer sociale media op kritiek op de partij en zijn leider.

Lees meer