Een vrouw nafluiten? Dat is dan 350 euro! 

Een mooie vrouw nafluiten of iemand beledigen, kan je heel wat geld kosten. In Sint-Niklaas kan je dat zelfs een GAS-boete opleveren van 350 euro. Ook in andere steden zoals Brussel, Boom en Mechelen moeten fluiters een aardig bedrag betalen. Maar lost dat het probleem wel op? 

Iemand op straat intimideren, beledigen of nafluiten, kan je heel wat geld kosten. Als lastposten zoiets doen en betrapt worden, kunnen ze een GAS-boete betalen van 350 euro. "Maar daarmee alleen los je het niet op", zegt criminologe Anne Groenen (UCLL) in HLN.

GAS

In het politiereglement van Sint-Niklaas staan heel wat regels geschreven die je een GAS-boete kunnen opleveren. Deze boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de vlotte doorgang te belemmeren, personen te intimideren, hen ongewenst na te roepen of te beledigen.

Iedereen kan na een belediging of intimidatie uiteraard een klacht neerleggen bij de politie, maar niet iedereen doet aangifte. Daarnaast is de procedure ook nog eens omslachtig waardoor de daders gewoon vrijuit kunnen gaan. Daarom zou een GAS-boete net effectiever kunnen zijn.

Raadslid Veerle De Beule (N-VA) heeft het voorstel gelanceerd zodat daders meteen na de feiten geconfronteerd kunnen worden. Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) kan zich hier ook in vinden. "Nagefloten worden op straat, daar kan je nog over discussiëren. Maar als het gaat over spuwen en uiten van beledigingen: da's duidelijk een brug te ver", luidt het in de kranten van De Persgroep. "Wie het meemaakt, raden we aan om zo snel mogelijk aangifte te doen én om ter plaatse getuigen aan te spreken."

Maar is dat wel genoeg?

Criminologe Anne Groenen (UCCL) vindt het goed dat steeds meer besturen de problematiek ernstig nemen. Maar volgens haar moet het beleid er ook voor zorgen dat omstanders durven ingrijpen als iemand wordt lastiggevallen. "Ik hoop dat besturen niet alleen repressief optreden, maar ook sensibiliseren. Met boetes alleen ga je er niet voor zorgen dat burgers respectvol met elkaar omgaan." Groenen wil bijvoorbeeld 'lokwandelaars' inschaken die op straat gaan om de problematiek aan te kaarten.

Lees meer