Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, wil Uplace vervangen door "een recreatiebos"

Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, wil dat de plannen voor het winkel- en ontspanningsproject Uplace volledig van tafel gegooid worden. Volgens Bonte is "de enige nuttige bestemming voor de Uplace-site een recreatiebos. Een speel- en sportbos is in deze dichtbevolkte regio het enige haalbare en wenselijke."

Vorige week zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog dat hij met de burgemeesters van Vilvoorde en Machelen, waar de site uiteindelijk zou komen, in gesprek wil gaan over de toekomst van Uplace. Nadat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Uplace een tweede keer heeft vernietigd, lijkt het project van CEO Bart Verhaeghe zo goed als voorbij.

Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, geeft wel aan bereid te zijn met Bourgeois te praten, "maar eerst wil ik duidelijkheid van de Vlaamse regering". "Ze moet de daad bij het woord voegen en definitief duidelijk maken dat het winkelcomplex er niet komt", zegt hij in de kranten van Het Mediahuis. "Want het zou mij niet verwonderen dat de regering straks toch opnieuw een poging doet om Uplace alsnog te realiseren."

11 hectare grond geblokkeerd

Voor Bonte is het hoe dan ook uitgesloten dat Uplace er komt. Naast het belevings- en shoppingcenter staan nu ook een reeks andere projecten on hold, waaronder een ziekenhuis en een cluster van baanwinkels. Bonte wil zelf de touwtjes in handen nemen met de ruimtelijke plannen "maar voor winkelen en werken op de Uplace-site is er anno 2017 geen plaats meer".

De site neemt zo’n 11 hectare in vlak naast het viaduct van Vilvoorde. Wat wou Uplace eigenlijk dat Bonte zo verschrikkelijk vindt? Maar liefst driehonderd winkels, een fitnesscentrum, een bioscoop, kantoren en een internationaal hotel. "Het laatste wat we willen, is nog meer fijn stof en nog meer stilstaan", zegt Bonte daarover. "Ook voor de verdere sanering van de bodem en de lucht zou een bos goed zijn. En als de Vlaamse regering écht geloofwaardig wil zijn met haar betonstop, is dit de beste manier om dat te tonen.”

Bonte wil Uplace onteigenen

"Vlaanderen moet de grond onteigenen in het algemeen belang", zegt Bonte ook. "Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar dat is een nuttige investering."

Uplace dreigt nu met schade-eisen tegen de regering. De vervuilde grond van de site is, zoals beloofd, enkele jaren geleden gesaneerd, maar de Vlaamse regering komt bijna alle andere beloftes niet na.

Bonte waarschuwt Machels burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) ook om niet mee te gaan in een Uplace light-verhaal: "Ik kom goed overeen met mijn collega, al heeft hij blijkbaar een heel innige relatie met Uplace. Hij moet inzien dat er ook met Uplace light opnieuw procedureslagen zullen volgen."

Lees meer