Het jaar beginnen met een goede film? Deze 12 moet je in januari gaan zien

Januari is zoals altijd een schitterende filmmaand. Een pak kandidaten voor een Oscar druppelen binnen, en in dit lijstje van 12 films die wij aanraden, zitten er minstens vier verstopt. Veel films gebaseerd op waargebeurde feiten, maar ook de Vlaamse topper 'Patser' van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Geniet ervan!

1. The Greatest Showman (3 januari)

Biografisch drama - VS - met Hugh Jackman & Michelle Williams - 104 minuten

Voorlopig staat deze film nog niet in de belangrijkste lijstjes voor de Oscars, en nochtans heeft hij er wel veel kenmerken van. Hugh Jackman speelt de hoofdrol in een biografisch muzikaal drama over het leven van P.T. Barnum. De naam zegt je vast wel iets, want hij werd een wereldberoemde entertainer die vanuit het niets kwam om een sensationeel spektakel te realiseren. Zo richtte hij het Ringling Bros. & Barnum & Baily Circus op.

Dat wereldberoemde circus zette er in 2017 een punt achter, omdat steeds minder mensen kwamen kijken. Liefst 146 jaar lang hebben de artiesten van het circus opgetreden. Behalve Jackman ga je in de film ook Michelle Williams terugzien als de crush van Barnum. En ook Zac Efron heeft een belangrijke rol. Toch maar in het oog houden voor die Oscars?

 

2. Molly's Game (3 januari)

Biografisch drama - VS - met Jessica Chastain & Idris Elba - 141 minuten

Een belangrijke outsider die wel eens een paar nominaties zou kunnen verdienen, is Molly's Game. Opnieuw een biografisch drama, deze keer over de voormalige professionele skiester Molly Bloom. Zij moet gedwongen stoppen met sporten en rolt zo de gokwereld in. Heel snel bouwt ze haar eigen imperium met games waarbij Hollywood-sterren, CEO's en advocaten aan tafel schuiven.

Zo wordt Molly de 'poker princess', die miljoenen over tafel laat rollen. Maar dan verliest een zakenman plots vier miljoen dollar bedrijfsgeld en komen de details over haar pokerwedstrijden naar boven. Een waargebeurd verhaal met een hoofdrol voor Jessica Chastain. En naast haar zien we ook Idris Elba, bekend van Luther en kandidaat om de eerste zwarte James Bond te worden.

 

3. Resurrection (10 januari)

Drama - België - met Gilles De Schrijver & Kris Cuppens - 110 minuten

De eerste Belgische film van 2018 is Resurrection. Een oude kluizenaar, die zich jarenlang heeft afgezonderd van de beschaving, neemt uit medelijden een jongeman in huis die hij halfnaakt heeft aangetroffen in de natuur. Hoewel de jongeman weigert te spreken, ontstaat er toch een band tussen hen. Wanneer de politie op een dag aanklopt, komt de oude man te weten dat zijn nieuwe vriend iemand heeft vermoord.

De man staat daardoor voor de keuze: wat doet hij met de moordenaar die nu in zijn huis woont? Een film van Kristof Hoornaert, die met zijn kortfilm Kaïn ook al genomineerd werd voor een Gouden Beer in Berlijn.

4. 24 Hours to Live (10 januari)

Thriller - VS - met Ethan Hawke - 93 minuten

Travis Conrad, een rol van Ethan Hawke, is een ex-huurmoordenaar die nog één keer wordt gevraagd voor een gevaarlijke opdracht. Hij komt echter zelf om het leven, maar dokters van een geheim agentschap slagen erin hem kortstondig terug tot leven te wekken. Ze willen zo belangrijke informatie uit hem loskrijgen.

Wanneer Travis beseft dat hij slechts 24 uur te leven heeft, besluit hij om met die tijd de dood van z'n vrouw en hun kindje te wreken. Tot hij het pad kruist van een Chinese superspionne ... de persoon die hem eerder vermoord heeft.

 

5. Downsizing (17 januari)

Drama - VS - met Matt Damon & Kristen Wiig - 136 minuten

Noorse wetenschappers hebben een oplossing gevonden voor de overbevolking en de klimaatverandering. Ze zijn erin geslaagd om organisch materiaal te krimpen. Een koppel uit de middenklasse besluit vervolgens om uit financiële overwegingen deel te nemen aan het experiment door zich te laten verkleinen. Eens gekrompen kunnen ze met hun spaargeld een luxueus leven leiden in een verkleinde mensenwereld. Ze hebben immers minder land en voedsel nodig, en ze produceren minder afval.

Niet meteen de toekomst die wij voor onszelf zouden willen, en een vreemde invalshoek voor een film, maar met Matt Damon in de hoofdrol kan het misschien wel nog wat worden.

 

6. The Commuter (17 januari)

Actiefilm - VS - met Liam Neeson & Vera Farmiga - 105 minuten

Liam Neeson speelt de hoofdrol in de actiefilm The Commuter. Michael neemt zoals iedere dag de trein naar huis, maar deze keer neemt zijn route een andere wending. Na een telefoontje van een mysterieuze vreemdeling wordt hij gedwongen om een verborgen passagier te identificeren voor de laatste halte. Hij moet vechten tegen de klok om de puzzel op te lossen.

Een samenzwering wordt op die manier een zaak op leven of dood voor hem en alle andere passagiers op de trein. Je zal ook actrice Vera Farmiga herkennen. Zij speelde mee in de films van The Conjuring, en in de serie Bates Motel.

 

7. Darkest Hour (17 januari)

Drama - Verenigd Koninkrijk - met Ben Mendelsohn & Gart Oldman - 125 minuten

Eén van de grootste kanshebbers voor de Oscars gaat over de beroemde Britse premier Winston Churchill. Hij zou zeker genomineerd kunnen worden voor het beeldje dat naar de beste film zal gaan. We volgen Churchill vanaf mei 1940 wanneer hij premier wordt in het midden van de Tweede Wereldoorlog.

John Lithgow zette recent nog een overtuigende Churchill neer in de Netflix-serie The Crown. Hij kreeg daar ook een Emmy voor, dus de lat ligt hoog voor Gary Oldman die in deze film de beroemde man met de sigaar zal vertolken. De film werd al bekroond met prijzen, dus de kans is heel groot dat deze een paar Oscars zal verzamelen.

 

8. Patser (24 januari)

Misdaadfilm - België - met Matteo Simoni & Nora Gharib

De langverwachte nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah komt in januari ook in de zalen. Vier vrienden op 't Kiel in Antwerpen dromen ervan om te leven als echte patsers. Ze willen met andere woorden snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. Patserbakken,dikke villa's, veel glitter en glamour, en toch ook respect.

De regisseurs worden intussen ook gesmaakt in het buitenland, tot in Hollywood. Dus we verwachten wel wat van de film die ze in 2017 op Vlaamse bodem maakten. Matteo Simoni speelt de hoofdrol, maar er zit ook nieuw jong talent in de cast. Nora Gharib bijvoorbeeld, die je mogelijk nog kent uit de zoektocht naar de nieuwe K3. Het kan verkeren, haar verlies betekent het verschil tussen een Love Cruise met K3 en Patser.

 

9. The Post (24 januari)

Biografisch drama - VS - met Meryl Streep & Tom Hanks - 115 minuten

Tijd voor nog een grote kanshebber voor de Oscars. Als je weet dat Steven Spielberg en Tom Hanks hebben samengewerkt aan deze film, dan weet je al genoeg. Eerder maakte dit duo al tal van successen, zoals Band Of Brothers, Saving Private Ryan, Catch Me If You Can, The Terminal, etc. Voeg daar nog eens Meryl Streep en één van de sterren van dit moment, Alison Brie, aan toe, en het recept voor een paar beeldjes zou er moeten zijn.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham, en redacteur Ben Bradlee van The Washington Post.

 

10. Wonder Wheel (31 januari)

Drama - VS - met Kate Winslet & Justin Timberlake - 101 minuten

We beginnen het jaar ook met een nieuwe film van Woody Allen. Daarvoor strikte de regisseur niemand minder dan Kate Winslet. We zien het verhaal van vier met elkaar verstrengelde levens te midden van een druk pretpark op Coney Island in New York in de jaren 50. Winslet speelt Ginny, een emotionele voormalige actrice die nu als serveerster in een visrestaurant werkt.

Andere personages zijn carrousselbediende Humpty, Ginny's echtgenoot Mickey (gespeeld door Justin Timberlake) - een jonge, knappe badmeester die ervan droomt om toneelschrijver te worden - en Carolina, de van Humpty vervreemde dochter die zich verstopt voor gangsters.

 

11. Jumanji: Welcome to the Jungle (31 januari)

Avonturenfilm - VS - met Dwayne Johnson & Jack Black - 119 minuten

Deze film speelde eind 2017 al in enkele zalen, maar de officiële release staat voor eind januari op het programma. Echte filmliefhebbers herinneren zich natuurlijk de legendarische film met wijlen Robin Williams. Deze keer heeft The Rock zijn rode Baywatch-zwembroek in de kast gehangen om in een jungleoutfit op avontuur te trekken.

Vier tieners lopen door een jungle vol neushoorns, zwarte mamba's en een hoop valstrikken. Om terug te keren naar de echte wereld moeten ze proberen het spel te verslaan. Ze transformeren zichzelf in karakters uit het spel. De drie andere hoofdrolspelers zijn Jack Black, Kevin Hart, en de voormalige Doctor Who-actrice Karen Gillian.

 

12. The Maze Runner: The Death Cure (31 januari)

Avonturenfilm - VS - met Thomas Brodie-Sangster & Dylan O'Brien

We sluiten de eerste maand van het jaar af met een nieuwe van The Maze Runner. Thomas is ontsnapt uit het labyrint, hij overleefde de Scorch Trials en nu moet hij een laatste test ondergaan. Wat WICKED niet weet is dat zijn herinneringen verder gaan dan de organisatie vermoedt.

Thomas zal alles moeten doen om zijn vrienden terug te vinden. Hij gaat op missie om het geneesmiddel tegen de dodelijke Flare-ziekte te vinden. Vriendschap en loyaliteit staan centraal, en zullen ook bepalen wie het gevecht overleeft.

 

Lees meer