"Soedanees werd maar uitgewezen nadat asielprocedure in Duitsland was afgelopen"

Het bericht dat een Soedanees die een asielaanvraag had ingediend toch bijna is teruggestuurd naar Soedan klopt niet volgens Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken. De uitwijzing zou maar gebeurd zijn nadat zijn asielprocedure in Duitsland was afgelopen en was dus wel wettelijk.

Wie een asielaanvraag indient, mag niet teruggestuurd worden naar zijn land van herkomst zolang die procedure loopt. Toch was dat wat volgens Het Nieuwsblad gebeurd was met een Soedanese vluchteling.

Mishandeld bij terugkomst

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zit in nauwe schoentjes sinds hij het bevel gaf om Soedanezen terug te sturen die daarna zouden mishandeld zijn bij hun aankomst in hun thuisland. Door die rel werden alle geplande repatriëringen naar Soedan voorlopig opgeschort, maar daar blijft het niet bij.

Een interne nota wijst er zelfs op dat Francken wist dat de Soedanezen risico liepen en ze alsnog terugstuurde. De werkwijze van Francken doet wenkbrauwen fronsen. Sommige politici hinten naar het ontslag van Francken, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft zijn partijlid steunen.

Samengewerkt met Soedan

In het nieuwe verhaal dat nu kwam boven komt drijven, is een man die via Italië de Schengenzone is binnengekomen naar Duitsland doorgereisd. Daar heeft hij een asielaanvraag ingediend. Daarna is hij alsnog naar België gekomen, waar hij het bevel kreeg om terug te keren naar zijn land van herkomst.

Dat uitwijzingsbevel zou er echter maar gekomen zijn nadat de Belgische diensten op 12 juli te horen kregen dat de asielprocedure in Duitsland was afgelopen. Dat laat de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken weten aan Het Laatste Nieuws.

Lees meer