Helpt het om van rij te veranderen als je moet wachten aan de kassa? De wetenschap geeft het antwoord

Van rij wisselen als je aan 't aanschuiven bent aan de kassa in een winkel is zelden goed idee. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Harvard. Wie verandert, moet gemiddeld 10 procent langer wachten voor hij of zij aan de beurt is.

Iedereen kent wel het gevoel: je komt aan de kassa in de supermarkt en kiest uiteraard de kortste rij ... maar ineens lijkt het alsof alle andere rijen veel sneller vooruit gaan. Het is dan heel verleidelijk om van rij te veranderen, maar dat is blijkbaar geen goed idee.

Afkeer van de laatste plaats

"Mensen hebben van nature een afkeer voor de laatste plaats", legt expert Ryan Buell uit in The Guardian. "Eén op de vijf mensen verandert daarom van rij als hij denkt dat de andere rij sneller gaat. Eens er iemand achter ons komt staan, blijven we meestal wel staan."

Om te onderzoeken wat het effect is van dat veranderen van rij, plaatsen de onderzoekers van Harvard proefpersonen online in een virtuele rij. Ze kregen de kans om te blijven wachten of om te veranderen naar een andere rij. De snelheid van de rijen was volledig willekeurig.

10 procent langer

Mensen die van rij wisselden bleken gemiddeld 10 procent langer te moeten wachten dan wie bleef staan. De proefpersonen die zich bedachten en terugkeerden naar hun eerste keuze moesten gemiddeld zelfs 67 procent langer wachten.

Lees meer