Little black dress: dit is waarom we graag zwart dragen

Glitter, knalrood of gewoon goud: de kans dat jij één van deze keuzes maakt voor Oudjaar is eigenlijk best klein. Waarschijnlijk ga je toch voor een little black dress, of grotendeels zwart met een paar leuke accessoires, en daar blijkt een goede reden voor te zijn. 

Heb jij ook twaalf variaties op een klein zwart kleedje, een zwarte broek met leuk topje, of een powersuit in je kast hangen? Je bent niet alleen, vrouwen dragen graag zwart, en ook de sterren (Kardashians op kop) houden het graag op stijlvol zwart. En toch, er volgt al te vaak wat commentaar à la "het is toch geen begrafenis." Dus waarom dragen we dan met z'n allen toch zwart?

Controle

Volgens Cosmopolitan, toch een beetje de klerenexpert, bewijst onderzoek dat we op elke kleur gewoon anders reageren. Tot zover the obvious. Maar we kennen aan een zwarte outfit licht neurotische trekjes en grote emoties toe. Als je veel zwart draagt, is dat vaak een teken van controle willen.

Tegelijk zorgt een zwarte outfit voor wat afstand, het vraagt respect én het is neutraal. Wat niet in het onderzoek staat, maar wij er een beetje bijdenken, is dat veel mensen bang zijn om de verkeerde kleuren te combineren. Met een zwarte outfit ben je tenminste zeker. En zelfvertrouwen, da's even belangrijk als de juiste outfit als je wil gaan feesten op Oudjaar. Toch maar een LBD dan? Wij zijn helemaal game.

Hoezo, saai?

© giphy

Lees meer