Vuurwerk vanavond? Check dan toch maar even of het wel doorgaat

Het heeft iets magisch: vuurwerk dat boven je hoofd ontploft om het nieuwe jaar in te luiden. Maar België zou België niet zijn als het weer niet wat roet in het eten zou komen gooien. Concreet: wie aan de kust woont, moet het dit jaar mogelijk zonder vuurwerk stellen. Al zijn je huisdieren daar ongetwijfeld best enthousiast over. 

Zelf aansteken is natuurlijk sowieso geen goed idee, maar wie echt het nieuwe jaar met vuurwerk wil inzetten, kan meestal wel terecht op de lokale markt. Zeker grote steden maken er al eens een spektakel van, maar dat is buiten het weer gerekend. Want grote massa's en windwaarschuwingen als het KMI code geel activeert, dat gaat niet goed samen. Maar waar kan je nu wel nog naar het vuurwerk gaan kijken?

West-Vlaanderen heeft pech

Kort gesteld hebben de West-Vlamingen pech: zowel in Brugge als Oostende is het vuurwerk afgelast. In Oostende zou het vuurwerk op het strand doorgaan, er komt een alternatieve lichtshow. Ook in Middelkerke en Westende komt er geen vuurwerk, daar mag je trouwens ook zelf geen vuurwerk afschieten.

De reden voor dat afgelasten is duidelijk: het KMI voorspelt rukwinden tot 75 kilometer per uur. De brandweer van Oostende liet aan VRT weten dat ze de veiligheid niet kunnen garanderen. In principe beslissen steden daar individueel over. In het binnenland zijn er daarom minder afgelaste vuurwerken, maar sommige steden wachten nog even.

Antwerpen en Hasselt twijfelen nog

In Hasselt en Antwerpen overlegt de stad pas later op de dag. Rond vier uur in de namiddag zou in Antwerpen moeten duidelijk zijn of het jaarlijkse vuurwerk doorgaat, in Hasselt wordt dat pas beslist om elf uur 's avonds. In Gent zou momenteel nog geen reden zijn om de festiviteiten af te lassen, en ook in Mechelen gaat het feestje door. Alle gemeenten houden natuurlijk wel rekening met hoe de situatie evolueert.

Wat moet je je voorstellen bij Code geel? “Zulke wind en rukwinden hebben als effect dat het erg moeilijk wordt om met een geopende paraplu over straat te stappen", zegt het KMI. Het kan ook "dat de grote takken van de bomen helemaal in beweging komen, er kleinere bomen omwaaien en er lichte schade wordt aangebracht aan woningen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen en/of beschadigde schoorstenen.” Opgelet als je de baan opgaat, dus!

Overigens zijn de huisdieren waarschijnlijk wél blij met het afschaffen van al dat lawaai.

Lees meer