Nieuwjaarsrevolte in Iran? Bevolking komt nu al vier dagen massaal op straat tegen regime

Er zijn opnieuw doden gevallen bij de aanhoudende protesten tegen het Iraanse regime. Sinds donderdag komen Iraniërs massaal op straat uit onvrede over prijsstijgingen, corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang die de huidige president Hassan Rohani in het vooruitzicht heeft gesteld. Ze doen dat ondanks de waarschuwing van de commandant van de Republikeinse Garde, de elite-eenheid van het leger. Hij verklaarde dat de betogers te maken krijgen met de ijzeren vuist van de staat als de protesten voortduren. Bij de protesten zijn in de afgelopen dagen al zeker tien doden gevallen. Honderden betogers zijn opgepakt.

In veel steden in Iran wordt ondertussen gedemonstreerd. Wat begon als een protest tegen de werkloosheid en slechte levensomstandigheden, groeide al snel uit tot het uitdagen van de geestelijkheid die de lakens uitdeelt in het land. Het protest lijkt spontaan te zijn ontstaan. Geen partij of leider heeft ertoe opgeroepen.

Opmerkelijk zijn de leuzen die gescandeerd worden door betogers. Een daarvan is "Weg met de dictator", waarmee ayatollah Khamenei bedoeld wordt, de opperste leider van het land.

Ook klinkt lof voor de Reza-dynastie, die Iran van 1925 tot 1979 regeerde. De sjah werd afgezet in een volksprotest in 1979, dat besloten werd met de komst van ayatollah Khomeini, die de Islamitische Republiek in Iran vestigde. Met de leuzen ten gunste van sjah Reza wordt een taboe doorbroken in Iran.

De protesten zijn de omvangrijkste in Iran sinds 2009, toen gedemonstreerd werd tegen de herverkiezing van toenmalig president Ahmadinejad.

Doden

Gisteren werden nog twee demonstranten gedood in Izeh, een stad in het zuidwesten van het land. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen ook al twee demonstranten om het leven in Dorud. Een regeringsbron ontkende toen de betrokkenheid van de autoriteiten bij de dood van het tweetal.

Rohani zei eerder in een verklaring dat Iraniërs het recht hebben om te betogen, maar benadrukte dat protesten wel vreedzaam moeten verlopen. "Er is een verschil tussen kritiek uiten, het plegen van geweld en het beschadigen van openbare eigendommen."

Trump

Rohani bekritiseerde president Trump, die het in tweets opneemt voor de Iraanse demonstranten, zonder hem met name te noemen. Rohani zei dat degenen die Iraniërs terroristen genoemd hebben, niet het recht hebben nu sympathie voor de bevolking te tonen.

Trump neemt stelling tegen het onderdrukken van de protesten. Hij zegt dat de bevolking het niet langer accepteert dat de welvaart wordt opgeofferd aan steun voor het terrorisme. Hij schrijft dat de VS de ontwikkelingen op de voet volgt.

Sociale media

Om de communicatie tussen de demonstranten te verstoren, zijn sociale media als Instagram en Telegram, waarin grote groepen contact met elkaar kunnen houden, geblokkeerd. Ook Twitter wordt verstoord. Het besluit om die media te blokkeren is genomen om "de rust en de veiligheid van het land te handhaven".

Lees meer