Nieuwe jaar in VS begint met nieuw bloedbad door dolle schutter

Het nieuwe jaar begint in de VS met een nieuw drama aangericht door een gek met een wapen: in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Denver heeft een man het vuur geopend op vijf hulpsheriffs die op een noodoproep waren afgekomen. Een hulpsheriff overleefde de kogelregen niet, vier collega's raakten gewond. Ook twee burgers liepen schotwonden op.

De schietpartij vond plaats bij een appartementencomplex in Highland Ranch, ten zuiden van Denver. De 37-jarige dader had vorige maand een YouTube-filmpje online gezet waarop hij zei dat de sheriff van zijn regio weg moest. Ook schold hij op het filmpje andere gezagsdragers uit, nadat hij naar eigen zeggen onterecht was aangehouden in zijn auto.

De sheriffs waren gisteravond al eerder naar het huis van de schutter gekomen, omdat hij zich vreemd gedroeg en schreeuwde tegen andere aanwezigen. Een uur later kregen de hulpsheriffs een tweede noodoproep.

SWAT

Toen zij bij het huis arriveerden, nam de bewoner hen onmiddellijk onder vuur vanuit zijn slaapkamer. Hij vuurde binnen korte tijd honderd schoten af. Daarbij werd een van hen fataal geraakt. "Hij wist dat we kwamen", zei sheriff Tony Spurlock van Douglas County.

Een zwaarbewapend SWAT-team maakte een eind aan het vuurgevecht door de man dood te schieten. De toestand van de gewonden is stabiel.

De doodgeschoten agent (29) werkte sinds ongeveer zeven maanden bij de politie. Hij verliet uiteindelijk in een zwarte lijkwagen het ziekenhuis. Het voertuig kreeg een escorte van tientallen politievoertuigen. Langs de route die de wagen met het lichaam aflegde, stonden ook brandweerlieden en burgers met Amerikaanse vlaggen.

Lees meer