Premier Michel pleit voor nuance en verantwoordelijkheidszin in Soedan-rel rond Francken

Premier Charles Michel (MR) pleit voor nuance en verantwoordelijkheidszin in de Soedan-rel en de heisa rond het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Ik heb er doelbewust voor gekozen om met de nodige terughoudendheid te reageren”, zegt hij.

Premier Charles Michel (MR) heeft een uitgebreid bericht op Facebook gepost, waarin hij reageert op het verwijt dat hij het heft niet in handen zou nemen in de Soedan-rel rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Michel spreekt van “geregelde campagnes van desinformatie” die hem ertoe gebracht hebben om “de puntjes op de i te zetten. Ik heb er doelbewust voor gekozen om met de nodige terughoudendheid te reageren.”

“De problematiek van het terugsturen naar Soedan is een gevoelig onderwerp waarbij de nodige nuance aan de dag moet worden gelegd”, zegt de premier. “Dit verdient beter dan simplisme en karikaturen in de ene of de andere richting.” Michel drukt zich nu ook voorzichtig uit, maar uit subtiel kritiek op de communicatie van de oppositie en van zijn regeringspartner N-VA .

“De beslissing om uit te zetten wordt genomen door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)”, zegt hij nog. “Daarbij moet de DVZ een analyse maken van het risico op schending van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, waarbij onmenselijke en vernederende behandelingen worden verboden. Elke uitzetting moet gepaard gaan met een onderzoek in verband met dat artikel.”

Michel benadrukt nog eens dat de repatriëringen naar Soedan uitgesteld zijn. “Wij blijven voor een menswaardige maar strenge aanpak met de nodige nuance en verantwoordelijkheidszin”, besluit Michel.

Francken is tevreden

Michel probeert de plooien glad te strijken, nadat het beleid van Francken onder vuur kwam te liggen. Vanuit de oppositie werd er om het ontslag van Francken gevraagd en ook CD&V vroeg zich af of Francken nog wel kon functioneren.

Francken lijkt alvast tevreden met het bericht van Michel. “De puntjes op de i”, tweet hij.

Reminder

Francken en de Soedan-rel, waar ging dat weer over?

Twee weken geleden getuigde een in België opgepakte Soedanees over folteringen, die hij bij de aankomst in zijn thuisland moest ondergaan. De aanpak van staatssecretarisvoor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam daardoor weer in opspraak en Francken besloot om alle repatriëringen naar Soedan op te schorten. Daarbij zei hij dat er “sowieso geen repatriëringen meer gepland waren”.

Die uitspraak was echter niet juist, want er stond wel degelijk een repatriëring gepland, die Francken had laten annuleren. Als verdediging zei Francken achteraf dat hij “de communicatielijn aanhield om geen aanzuigeffect te creëren”.

De post van premier Michel:

Lees meer